Lucia Lauková Správy

Osobnosti histórie: Epidémia ho pripravila o všetko, útechou mu bol Nitriansky čardáš

Karanténa, obmedzenia, finančné problémy či strata majetku. Nenechajte sa zmýliť podobnosťou situácie. Tento príbeh sa odohrával dávno pred príchodom koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Osobnosti histórie: Epidémia ho pripravila o všetko, útechou mu bol Nitriansky čardáš
13
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

S podobnými existečnými problémami ako mnohí dnes, museli pri vypuknutí epidémie bojovať aj v minulosti. Podobných situácii nebolo málo a na naše prekvapenie, podobné boli aj opatrenia.

Hovorí o tom aj príbeh, o ktorý sa s verejnosťou na sociálnej sieti podelil Anton Števko, riaditeľ Ponitrianskeho múzea v Nitre. Príbeh je o vzniku tzv. Nitrianskeho čardášu, ktorý napísal Dr. Ján P.

Župný zverolekár

Jeho hudobnej kariére predchádzala práca župného zverolekára. „Bol síce zámožným človekom s dobrým zamestnaním a platom, ale to ho neuspokojovalo. Vášeň k hudbe ho načisto premohla a tak jedného dňa zaďakoval župe a dal sa na neisté hudobné podnikanie. Spolu s ďalším milovníkom hudby slúžnym G. zo Zlatých Moraviec založili na tie časy mohutný orchester, mal 46 členov. Hrávali overené klasické skladby Mozarta, Schuberta, Beethovena,“ píše sa v článku Antona Števka.

Turné prekazila epidémia

Spolu s orchestrom mali absolvovať prvé zahraničné turné. Otvárací koncert odohrali vo Varšave, kde zožali úspech. V tom však udrela vo Varšave epidémia a nariadená bola najprísnejšia karanténa.

„Nik nemohol von z mesta, ani dnu, všetky spoločenské a kultúrne podujatia boli zrušené,“ opisuje udalosti Anton Števko.

Šéf orchestra si musel požičať, aby mal z čoho platiť mnohočlenný orchester. „Požičal si vtedy značnú sumu 18 500 forintov. Neutešenú finančnú situáciu sa snažil vylepšiť ďalším turné v Rusku, úspech mali najmä v Petrohrade, dokonca to skúšali aj v spojených štátoch. Peniaze z turné však stačili akurát tak na prevádzku orchestra, na splácanie dlhu to už nestačilo,“ uvádza autor článku.

Nitriansky čardáš

Z turné sa bývalý župný zverolekár Dr. Ján P. vrátil finančne zruinovaný. Aj keď prišiel o majetok i orchester, nevzdával sa. V tom sa mu podarilo zložiť tzv. Nitriansky čardáš, ktorý mal podľa riaditeľa Ponitrianskeho múzea veľký úspech. Zopakovať sa mu ho však už nepodarilo. Aj bez majetku bol však Dr. Ján P. spokojný.

„Prišiel som o kariéru, prišiel som o majetok, prišiel som o orchester. Ale nebyť toho, nikdy by som snáď nezložil Nitriansky čardáš,“ citoval bývalého župného zverolekára a hudobníka Jána P., riaditeľ Ponitrianskeho múzea vo svojom článku.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Skvosty z archívu: Historické fotografie Nitry ožili farbami, FOTO
13
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM