Lucia Lauková Správy

Rekonštrukcia Župného domu: NSK odhaduje náklady na takmer 1,5 milióna eur

Nitriansky samosprávny kraj predložil výzvu na predkladanie ponúk na rekonštrukciu Župného domu. Náklady odhaduje do výšky takmer 1,5 milióna eur bez DPH.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia Župného domu: NSK odhaduje náklady na takmer 1,5 milióna eur
Foto: Rastislav Búgel

NSK začal verejné obstarávanie na rekonštrukciu Župného domu. Výzvu na predkladanie ponúk zverejnil 7. júla vo vestníku verejného obstarávania. Predmetom obstarávania je rekonštrukcia časti Župného domu Nitrianskeho samosprávneho kraja pre jeho potreby. „Podkladom na spracovanie ponuky je projektová dokumentácia a zadanie výkazmi výmer pre dve časti rekonštrukcie bloku D župného domu a 2. poschodia bloku C Nitrianskej Galérie,“ píše sa opise zákazky.

Hodnota rekonštrukcie

Ponuky bude obstarávateľ otvárať už 3. augusta 2016. NSK odhaduje hodnotu rekonštrukcie do výšky 1 441 667 eur bez DPH. Kedže sa jedná o národnú kultúrnu pamiatku dôležité slovo mal Krajský pamiatkový úrad. Ten vydal súhlasné stanovisko na rekonštrukciu bloku D župného domu pre potreby NSK, a na predloženú reštaurátorskú dokumentáciu, pri dodržaní viacerých podmienok.

Stavebné povolenie

Stavebné povolenie na projekt Obnova objektu Nitrianskej galérie bolo vydané ešte v roku 1987 Mestským národným výborom. Za ten čas bolo požiadané o predĺženie lehoty niekoľkokrát. Pôvodný termín dokončenia stavby bol v roku 1999, odvtedy sa lehota predlžovala päť krát. Stavebník o predĺženie lehoty požiadal z dôvodu archeologických nálezov, ktoré pozastavili rekonštrukciu. Krajský pamiatkový úrad predpokladá odhalenie nálezov počas tejto rekonštrukcie. Na priebeh prác bude dohliadať. Nový termín dokončenia stavby je do 31. decembra 2017. Pamiatkový úrad SR eviduje župný dom pod názvom palác mestský. Jeho dobu vzniku datuje do konca 18. storočia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM