Lucia Lauková Správy

Operácia nesprávneho kolena: Nemocnica v Nitre odvolala primára aj hlavnú sestru

Nitrianska nemocnica po prevalení prípadu operácie nesprávneho kolena pristúpila k ráznym opatreniam. Výpoveď dostali viacerí pracovníci.

Ilustračný obrázok k článku Operácia nesprávneho kolena: Nemocnica v Nitre odvolala primára aj hlavnú sestru
Zdroj: TASR

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) sa stretla s vedením Fakultnej nemocnice v Nitre, v ktorej lekár operoval pacientovi nesprávne koleno.

„Odhliadnuc od prípadu v Nitre sme pripravili novelu, týkajúcu sa bezpečnosti pacienta, ktorú schválil parlament. Pripravená je aj vyhláška ministerstva zdravotníctva o minimálnych požiadavkách na interný systém hodnotenia bezpečnosti pacienta, ktorá upravuje obsahovo postupy, aby sa predchádzalo podobným nežiaducim situáciám. Súbežne je v príprave materiál novelizujúci indikátory kvality, ktorý obsahuje i indikátory mapujúce oblasť bezpečnosti pacienta a kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti. Verím, že podobný prípad sa už pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti nezopakuje,“ povedala Kalavská.

Personálne zmeny

Vedenie Fakultnej nemocnice v Nitre si chce najskôr počkať na závery Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „Aktuálne sme vyvodili personálnu zodpovednosť, odvolaný je primár kliniky úrazovej chirurgie a ortopédie, takisto hlavná sestra operačných sál, v súčasnosti prebieha ukončenie pracovného pomeru s hlavným operatérom. Bude vyhlásené nové výberové konanie na prednostu, bude vyhlásený aj nový konkurz na primára operačných sál,“ informovala generálna riaditeľka Fakultnej nemocnice v Nitre Jarmila Mikušová.

Zvýšený dohľad

Nemocnica takisto vyvodila dôsledky aj voči ďalším pracovníkom, ktorých sa prípad týkal. V súčasnosti je daná klinika pod zvýšeným dohľadom vedenia nemocnice, ako aj hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva SR pre ortopédiu. „Ročne je v našej nemocnici zoperovaných 26 000 pacientov a robíme maximum pre to, aby každý pacient dostal kvalitnú zdravotnú starostlivosť,“ povedala Mikušová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM