Zlatica Gregorová Rôzne

Výstavba obchodného centra: Dotkne sa aj významnej technickej pamiatky?

Vlani sa verejnosť dozvedela o možnom vzniku ďalšieho nákupného centra. Malo by vyrásť v blízkosti mestských bytoviek na Kráľovskej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba obchodného centra: Dotkne sa aj významnej technickej pamiatky?
8
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Centrum pod názvom Retail Box by malo pozostávať zo šiestich obchodných prevádzok. Pred objektom majú vzniknúť aj parkovacie miesta.

Kultúrna pamiatka

V tesnej blízkosti budúcej stavby sa nachádza aj technická pamiatka mesta Šaľa-transformátorová stanica. Objekt bol vybudovaný v rokoch 1913–1914 a podľa Pamiatkového úradu Slovenskej republiky v slohu nazvanom elektizmus. V našom meste je stavba jedinečnou svojho druhu a aj preto je zapísaná v zozname Národných kultúrnych pamiatok.

Šaliansky mlyn

Architekt Krajského pamiatkového úradu v Trnave Rastislav Petrovič v publikácii Trafostanica v Šali opisuje objekt ako mlyn, v ktorom v roku 1918 pracovalo 17 robotníkov. Architekt uvádza, že „ročná výroba múky presahovala 17 000 metrických centov. Produkoval krupicu, chlebovú múku a otruby. Transformátorová stanica vznikla pravdepodobne okolo roku 1924.“ Aj keď už v budove nie je pôvodné technické vybavenie, aj tak je svojim zjavom významnou priemyselnou pamiatkou.

Keďže je v pláne výstavba nákupného centra, zaujímalo nás, či pamiatka bude počas nej dostatočne chránená a ako sa o ňu mesto plánuje starať v budúcnosti.

„Mesto nie je vlastníkom stavby nového nákupného centra na Kráľovskej ulici v Šali a ani nemá žiadne zámery s trafostanicou. Ide nám len o udržanie budovy ako technickej pamiatky,“ odpovedala nám Dajana Hanesová z Mestského úradu Šaľa.

Podľa pamiatkarov

Podľa šalianskej radnice, na historický objekt sa v súvislosti s plánovanou výstavbou prihliada. O podstatných záležitostiach však rozhodujú pamiatkari.

Ako uvádzajú kompetentní pracovníci z Mesta Šaľa: „v stavebnom konaní je toto dotknutá nehnuteľnosť. Prípadné zmeny vo vnútri stavby, jej možné zakomponovanie do projektu obchodného centra, rieši stavebník podľa stanoviska Krajského pamiatkového úradu a v konečnom dôsledku rozhoduje stavebný úrad.“

O vyjadrenie sme požiadali aj Krajský pamiatkový úrad Nitra. Stanovisko prinesieme v čo najkratšom možnom čase.

Vo fotogalérii si môžete pozrieť trafostanicu v Šali a jej okolie.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Trafostanica v Šali: Dotkne sa pamiatky výstavba obchodného centra? FOTO
8
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM