Zlatica Gregorová Kultúra

Vo Vlčanoch stojí 22-metrový máj: Dobrovoľní hasiči pokračujú v tradícii, FOTO

Umiestnenie stromu s pestrými stuhami býva veľkou spoločenskou udalosťou. Samosprávy sa usilujú, aby bol najkrajší v šírom okolí.

Ilustračný obrázok k článku Vo Vlčanoch stojí 22-metrový máj: Dobrovoľní hasiči pokračujú v tradícii, FOTO
29
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

O tieto sviatočné podujatia sa starajú aj združenia, ktorým záleží na pokračovaní zvyku aj v súčasnosti. Štafetu po obecnej samospráve vo Vlčanoch prevzali členovia miestneho Dobrovoľného hasičského zboru (DHZO).

Pokračujú ďalej

Naposledy tam máj pre dievčatá postavili už dávnejšie a tak to zobrali do svojich rúk. „Obec tu máje stavala voľakedy a akosi sa na to zabudlo. Pred tromi rokmi sme mali schôdzu a starí hasiči nám povedali, že keď sme taká silná partia, aby sme tento zvyk obnovili,“ povedal nášmu portálu predseda DHZO Vlčany Tomáš Forró.

Na postavenie májky sa prišli pozrieť aj obyvatelia dediny, pre ktorých sa udalosť aj konala. Slnečné prvomájové počasie priviedlo na námestie v blízkosti hasičskej zbrojnice a artézskej studne viacero divákov. Tí s nadšením sledovali, ako sa hasiči popasujú s 22,5-metrovým listnáčom. Ten najprv ozdobili deti, ktorým asistovalo niekoľko dospelých. Partia chlapov strom úspešne umiestnila do vopred pripravenej jamy a ukotvila kvôli bezpečnosti okoloidúcich. Za dobre odvedenú prácu si hasiči vyslúžili potlesk návštevníkov, ktorí sa potom presunuli do útrob zbrojnice, aby mohli obdivovať zaujímavú techniku. V záhrade na nich čakalo občerstvenie a príjemné posedenie pod korunami stromov.

Záujem občanov

Podujatie sa teda ujalo a občania o neho prejavujú záujem. Podľa predsedu DHZO Vlčany ho plánujú organizovať i naďalej a budúci rok bude štvrtým v poradí, odkedy nadviazali na túto tradíciu. Okrem stavania mája pre návštevníkov dobrovoľní hasiči pripravili aj Deň otvorených dverí. Ako to počas neho vyzeralo, o tom si budete môcť prečítať už onedlho na našom portáli.

Vo Vlčanoch stojí 22-metrový máj: Dobrovoľní hasiči pokračujú v tradícii, FOTO
29
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM