Zlatica Gregorová Kultúra

V šalianskych dedinách sú verní tradíciám: Dievčatám postavia vyzdobený máj

Koncom apríla sa v našich končinách dejú čarovné udalosti. Počas noci slobodným dievčatám vyrastie pred domom vysoký strom.

Ilustračný obrázok k článku V šalianskych dedinách sú verní tradíciám: Dievčatám postavia vyzdobený máj
3
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

O tom, že tieto príjemné zvyky pretrvali podnes, sa môže verejnosť presvedčiť na vlastné oči. V Trnovci nad Váhom aj v Hornej Kráľovej pre svojich občanov pripravili spoločenské podujatie Stavanie mája.

Ctia tradície

Dodržiavanie ľudových tradícií býva samozrejmosťou aj v šalianskych dedinách, ktoré sa hrdo hlásia k svojej histórii. Najmä starší obyvatelia nedajú na ňu dopustiť a keď je príležitosť, stretávajú sa pri rôznych akciách. Už o pár dní postavia máj v Trnovci nad Váhom.

Trnoveckým dievčatám

„Obec v spolupráci s Dobrovoľným hasičským zborom a komisiou športu, školstva, mládeže a kultúry srdečne pozýva všetkých obyvateľov na tradičné stavanie mája, ktoré sa uskutoční v utorok 30. apríla 2019 od 18.00 h. v parčíku na námestí,“ informujú organizátori.

O spestrenie podujatia sa postarajú žiaci základnej školy, členovia folklórneho súboru Komňackí mládenci z Komjatíc a mužský spevácky zbor z Tvrdošoviec. Trnovčanov pobaví aj Lajči & Muziker Rudi.

Aj v Hornej Kráľovej pripravili pre občanov slávnosť Stavania mája. Obec ju zorganizuje 30. apríla 2019 o 17.00 hod. pred kultúrnym domom.

Kultúra aj dobroty

Okrem samotného aktu – postavenia ozdobenej májky sa publikum môže tešiť na kultúrny program. Ako uvádza obec Horná Kráľová na svojom webe, predstaví sa spevokol MO Matice slovenskej ako aj spevokol MO Czemadok, Kráľovanky a deti z miestnej materskej školy.

Okrem sledovania slávnosti sa návštevníci budú môcť aj občerstviť a to dobrotami – pečenou klobásou, cigánskou aj hurkami, ktoré im prichystajú pracovníci obecného úradu.

Vo fotogalérii si môžete pozrieť Strom lásky, rastúci v Šali pri mestskom úrade.

Foto: ilustračné

Šaľanom rozkvitá strom lásky: O chvíľu sa zazelená aj strecha radnice, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM