Zlatica Gregorová Kultúra

FOTO, Vo Veči postavili máj: Pomáhali deti i miestni hasiči

Je slovenskou tradíciou, že koncom apríla sa konajú spoločenské podujatia. Ich podstatou je postaviť čo najvyšší a najkrajší ozdobený strom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, Vo Veči postavili máj: Pomáhali deti i miestni hasiči
Foto: Zlatica Gregorová

Vyzdobený Máj bude zdobiť námestie či časť dediny minimálne celý mesiac.

Verní histórii

S týmto zvykom sa mládenci uchádzali o priazeň svojej milej. Slobodným dievčatám v noci poväčšine pre domom vyrástol čerstvo osadený strom, zbavený konárov, na ktorého konci bola listová koruna s množstvom farebných stužiek. Nezabudla sa ešte priviazať fľaška pálenky, ako odmena pre toho najšikovnejšieho, ktorý na máj vyliezol.

Dievčatá ráno boli prekvapené a samozrejme i naradostené, pretože to znamenalo, že o ne niekto javí záujem. Máj je teda symbol jari, lásky a radosti. Jeden takýto vyzdobený strom – čierny orech zo Štrkovca už stojí aj v mestskej časti Šale vo Veči.

Bravúrny výkon hasičov

V pondelok 30. apríla 2018 sa popoludní o 17.00 hod. začal kultúrny program pri tejto príležitosti. V Pribinovom parku pred Spoločenským domom sa Večanom sa prihovorila viceprimátorka Šale Danica Lehocká. Potom sa už publiku predstavili deti zo šalianskych základných škôl s tancom a spevom. Máj už čakal pripravený na svoj slávnostný okamih a začalo sa ozdobovanie.

Deti zdobili farebnými stuhami a pomáhali aj dospelí. Viceprimátorka Danica Lehocká sa postarala i o tradičné priviazanie fľašky ku korune stromu. Potom už sa k činu dostali členovia Dobrovoľného hasičského zboru vo Veči, ktorí pri dvíhaní stromu využili i hasičské auto. Večiansky máj im dal zabrať, avšak všetko bravúrne zvládli. Odmenou hasičom bol potlesk publika a radosť v očiach detí.

FOTO, Vo Veči postavili máj: Pomáhali deti i miestni hasiči
76
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM