Zlatica Gregorová Kultúra

V šalianskej Večierke vypukne vedomostný kvíz: Mládež dokáže, čo vie o hviezdach

Marec nie je len mesiacom knihy, ale taktiež časom, kedy sa v Šali konajú pravidelné súťaže. Ich hlavnou témou je nekonečný vesmír.

Ilustračný obrázok k článku V šalianskej Večierke vypukne vedomostný kvíz: Mládež dokáže, čo vie o hviezdach
11
Galéria

Pracovníci Mestského kultúrneho strediska a Nitriansky samosprávny kraj a Krajské osvetové stredisko v Nitre už o pár dní 11.- 22. marca 2019 sprístupnia výstavu Vesmír očami detí. V priestoroch Kultúrneho strediska Večierka uvidíte súťažné diela malých aj starších výtvarníkov, ktoré môžu postúpiť do ďalšieho kola.

Čo vieš o hviezdach?

O niečo neskôr, vo štvrtok 14. marca 2019 sa taktiež v KS Večierka bude konať vedomostná súťaž, 29.ročník „ Čo vieš o hviezdach?“. Vyhlasovateľom súťaže je Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove a Krajské osvetové stredisko v Nitre. Od 9.00 hod. začnú súťažiť účastníci v troch kategóriách:

Tri kategórie

1. kategória – žiaci základných škôl 4. – 6. ročník a 1. ročník 8 – ročného gymnázia

2. kategória – žiaci základných škôl 7. – 9. ročník a 2. – 4. ročník 8 – ročného gymnázia

3. kategória – žiaci stredných škôl, gymnázií a 5. – 8. ročník 8 – ročného gymnázia

Ako informujú organizátori v propozíciách súťaže, „obsahovú náplň budú tvoriť otázky z nasledujúcich okruhov: všeobecná astronómia, astrofyzika, história astronómie, slnečná sústava, astronomické prístroje, využitie kozmonautických prostriedkov v astronómii.“

Písomne aj ústne

Hviezdna súťaž bude pozostávať z riešenia 5 – 10 písomných úloh a príkladov. Ďalej sa účastníci tejto akcie budú zaoberať „slepou“ hviezdnou mapou. Potom na súťažné otázky budú odpovedať ústne. Podľa organizátorov do aprílového krajského kola postúpia jednotlivci umiestnení na 1. až 3. mieste v okresnom kole. Do júnového celoslovenského kola postúpia súťažiaci, ktorí skončia na 1. až 3. mieste v krajských kolách.

Pozrite si aj priložené fotografie z minuloročných tvorivých dielní v KS Večierka.

Foto: ilustračné

Šalianski žiaci tvorili: Vyskúšali si prácu s horúcim voskom
11
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM