Zlatica Gregorová Samospráva

V Šali rokovali o stave plavárne: Stretnutie s pozitívnym stanoviskom, FOTO

Športová verejnosť zaznamenala, že plaváreň je od 8. apríla 2019 zatvorená. Pod túto skutočnosť sa podpísal havarijný stav strechy.

Ilustračný obrázok k článku V Šali rokovali o stave plavárne: Stretnutie s pozitívnym stanoviskom, FOTO
8
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Po tom, čo sa šalianska plaváreň stala dočasne nedostupnou, primátor Jozef Belický sa aj po stretnutí s generálnym riaditeľom Duslo,a.s. Petrom Bláhom obrátil o pomoc na najvyššie štátne orgány. Mesto oslovilo predsedu Vlády SR Petra Pellegriniho, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, nového ministra financií Ladislava Kamenického i Antona Siekela z Olympijského výboru.

Peter Pellegrini avizoval, že do Šale ohľadom rokovania príde štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Jozef Gönci, ktorý je bývalým športovcom a túto oblasť má pod palcom. Po krátkom čase sa vo štvrtok 16. mája 2019 v šalianskej radnici konalo rokovanie ohľadom šalianskeho vodného stánku.

Okrem štátneho tajomníka prišiel aj prezident Slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek, ktorý spolu s primátorom Jozefom Belickým, viceprimátorom mesta Šaľa Róbertom Tölgyesim a generálnym riaditeľom Duslo, a.s. Petrom Bláhom zasadli za okrúhly stôl a venovali sa téme.

Včasná reakcia

Štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Jozef Gönci po rokovaní uviedol: „Prijal som pozvanie do Šale a som rád, že požiadavka neprichádza päť minút po dvanástej, ale sú to veci havarijného stavu, ktoré vieme zachrániť a kedy je potrebné včas o tom rozprávať. Sme v etape, kedy sme za rokovací stôl dostali všetkých kompetentných aj zodpovedných za tento stav. Myslím si, že sme našli konsenzus, rozdali sme si úlohy a povedali sme si, kto čo má spracovať, aby štát, ministerstvo školstva, resp. vláda SR vedela pomôcť".

Ako priblížil Jozef Gönci, plávanie podľa neho patrí medzi základné rekondičné športy, ktoré bude vždy presadzovať, aby sa im na Slovensku venovalo čoraz viac pozornosti a to už od detského veku. „Nič som teraz neprišiel sľúbiť, ale v tomto druhom kole som si prišiel vypočuť, aj zo strany majiteľa Duslo Šaľa, akým spôsobom by sme vedeli previesť zmluvné vzťahy na mesto, aby neskôr vláda vedela reagovať. Toto sa podarilo, vedeli by sme to vyriešiť,“ dodal štátny tajomník. Ako dodal, oprava strechy nebude stáť horibilnú sumu a najmä, ide o financie, ktoré by mali byť použité na havarijné stavy objektov. Keďže vláda sa snaží dotovať rekonštrukcie športovísk, verí, že dôjde aj na vyriešenie kritického stavu plavárne. Najmä kvôli využívanému, 50-metrovému bazénu budú tlačiť na to, aby sa oprava stala prioritou.

Mesto pri Váhu

Organizátor rokovania, primátor mesta Šaľa Jozef Belický uviedol, že je nemysliteľné, aby v meste, ktoré leží pri Váhu, vládla plavecká negramotnosť, keďže aj samotní obyvatelia pred rokmi radi prijali možnosť vzniku plavárne. Podľa primátora sa teraz v Mestskom úrade v Šali zišli všetci, ktorí sú potrební k riešeniu aktuálneho stavu.

Za 500-tisíc eur

Jozef Belický uviedol: „Vieme si predstaviť, že mesto by pristúpilo k tomu, že získa vlastníctvo za nejakých finančných podmienok, ktoré nám boli ponúknuté ústretovo zo strany Dusla, vedeli by sme v splátkach uhradiť tú cenu. Mesto by bolo vlastníkom objektu, ale nezostali by nám prostriedky na jeho opravu a o to išlo na dnešnom stretnutí.“ Podľa primátora Duslo mestu ponúklo predaj plavárne s kompletnou technológiou za 500 000 eur. Teraz teda hľadá podporu, ktorá pomôže spolufinancovať a znovu uviesť plaváreň do prevádzky.

Aj prezident Slovenskej plaveckej federácie (SPF) Ivan Šulek prijal pozvanie do Šale. Po rokovaní povedal, že aj on má záujem o vyriešenie tejto situácie a vyjadril veľkú podporu. „Bolo by veľkou škodou, keby sme o jeden zo 6 bazénov prišli. Členská základňa SPF má päťapoltisíc ľudí. My nemáme problém s náborom, pretože tento šport je základným športom pre mladého človeka, ale máme problém s bazénmi. Aj tu do Šale chodia synchroplavkyne, deti, plavci, potápači a naozaj táto plaváreň je vyťažená a je potrebné, aby sme túto plaváreň zachovali. Aby športovci mali kde chodiť na sústredenia, tréningy a v máji by sme mali mať dve kolá krajskej súťaže v plávaní.“

Využívaný federáciou

Podľa Ivana Šuleka je šaliansky bazén federáciou veľmi využívaný a taktiež aj verejnosťou a hlavne deťmi, ktoré sa učia plávať už na školách. Je veľmi rád, že vedenie nášho mesta aj ostatní účastníci rokovania majú k veci pozitívny postoj a chcú ju riešiť k spokojnosti všetkých.

V Šali rokovali o stave plavárne: Stretnutie s pozitívnym stanoviskom, FOTO
8
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM