Zlatica Gregorová Rôzne

ROZHOVOR s riaditeľom Patrikom Ščasným: Ako vidí budúcnosť šalianskej plavárne?

Vodný stánok je obľúbeným miestom Šaľanov aj návštevníkov z okolia. Vznikol približne pred 35 rokmi pre rekreačných aj profesionálnych plavcov.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s riaditeľom Patrikom Ščasným: Ako vidí budúcnosť šalianskej plavárne?
17
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Relaxačné miesto v areáli chemického podniku vyrástlo pre trávenie voľnočasových aktivít občanov, ale aj na činnosť profi športovcov. Ročne ho navštívi približne 100 000 zákazníkov.

Financie na strechu

Plaváreň prešla niekoľkými rekonštrukciami a v pláne sú ďalšie aktivity, spejúce k jej ďalšiemu rozvoju. Akútne by renováciu potrebovala strecha. Tá je v týchto dňoch predmetom rokovaní, keďže zhltne veľký balík peňazí. Opýtali sme sa riaditeľa plavárne Aquasport v Šali Patrika Ščasného, ako to celé vníma a čomu by chcel predísť.

Pýcha okresu

Podľa Patrika Ščasného, s myšlienkou postaviť 50-metrový bazén s prestrešením prišiel kedysi jeden prevádzkový riaditeľ a stal sa realitou. “S určitosťou môžeme povedať, že inak by tu takýto bazén nikdy nestál a nebol pýchou okresu už zopár desaťročí. Z hľadiska infraštruktúry u jedného z najpopulárnejších olympijských športov (plávanie) sa pýšime tým, že sme jedným zo siedmich 50– metrových bazénov na Slovensku. Z toho je verejnosti prístupných iba 6 – v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici, Poprade, Košiciach a v Šali. Pre porovnanie, naši južní susedia majú ten istý počet iba v ich hlavnom meste,“ vysvetľuje riaditeľ Ščasný.

Šalianske Duslo, a.s. plaváreň využívalo ako požiarnu nádrž, keďže však prišlo k modernizácii podniku, už z tohto dôvodu nie je pre nich potrebná. „Teda z hľadiska obchodného, spoločnosti niet čo vyčítať. Samozrejme je tu významná otázka, ktorá sa na Slovensku často ignoruje. A to je spoločenský dopad, prípadne morálna povinnosť podieľať sa na rozvoji regiónu a nie opačne,“ reaguje na situáciu Patrik Ščasný.

Päťdesiat tisíc eur

Podľa slov riaditeľa, plaváreň patrí medzi najefektívnejšie na Slovensku aj vzhľadom na prevádzkovanie vodných športov. „Mesto Šaľa vodný svet dotuje sumou 50 000 eur, pričom konkurenčné prevádzky sú dotované sumou 500 000 až 1 000 000 eur ročne. Sami uznáte, že pri takejto spolupráci a prevádzkových nákladoch, by bolo uzavretie objektu priam spoločenskou samovraždou,“u­viedol Patrik Ščasný.

Výsledky aj zázemie

Dôležitosť krytej plavárne vidí riaditeľ aj kvôli výsledkom, ktoré tu športovci dosahujú a aj kvôli veľkému záujmu o ňu. Poskytujú zázemie pre vodné športy, ako je plávanie, freediving, plutvové plávanie, kajaky, synchronizované plávanie (aquabely), potápanie a mnoho iných. Navštevujú ich kluby kvôli tréningom, sústredeniam alebo aj vrcholovej príprave na Majstrovstvá Európy či sveta z celého Slovenska.

Spoločná cesta

V meste rezonuje myšlienka, či by nebolo lepšie mať plaváreň priamo v meste. Riaditeľ Ščasný si však myslí, že stavba 50 -metrového krytého multifunkčného bazéna je priam závratná a mesto ju neutiahne ani za pomoci fondov, pretože len prevádzkové náklady by boli mnohonásobne vyššie, ako sú teraz. Čo sa týka aktuálnej situácie, Patrik Ščasný pevne verí, „že nájdeme spoločnú cestu medzi AQUASPORTom, Mestom ŠAĽA a chemickou spoločnosťou. Pracujeme aj na možnostiach dotácie, fondov a možnou pomocou regionálnych podnikateľov. Momentálne disponujeme s posudkom, ktorý je teoreticko-vizuálny a v podstate nemá žiadnu relevantnú výpoveď.“

Povolenie majú do konca apríla s možnosťou jeho predĺženia, avšak s vykonaním relevantných skúšok. Ako tvrdí Patrik Ščasný len veľmi neradi by zatvorili plaváreň, pretože má obavy, že potom ju už nebude také jednoduché sprístupniť pre potreby športujúcej verejnosti.

V našej fotogalérii si môžete pozrieť, ako si užívali letné chvíle šalianski vodáci v roku 2018.

Foto: ilustračné

ROZHOVOR s Lukášom Gregušom: Ako si leto užili naši vodáci a čo chystajú? FOTO
17
Galéria
Zdroj: Klub vodných športov Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM