Zlatica Gregorová Rôzne

V Šali pribudne dopravná zdravotná služba: Od júna pofrčí 24 hodín denne

Nový typ ambulantnej záchranky bude slúžiť na prepravu pacientov. Pomôže obyvateľom šalianskeho regiónu.

Ilustračný obrázok k článku V Šali pribudne dopravná zdravotná služba: Od júna pofrčí 24 hodín denne
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa primátora Šale Jozefa Belického by sa mal vďaka zriadeniu novej služby skrátiť čas výjazdov a zásahov sanitiek. Novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti z dielne Ministerstva zdravotníctva SR schválila vláda na svojom zasadnutí v stredu 27. februára.

Od júna

„Už v júni tohto roka by mala pribudnúť práve dopravná zdravotná služba, ktorá v našom regióne chýba. Veríme, že Šaľa bude patriť medzi prvé regióny, kde túto službu uvedú do praxe,“ skonštatoval Belický.

      

Podnet primátora

S podnetom na prešetrenie neskorých príchodov sanitiek k pacientom sa Belický v lete minulého roka obrátil na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Podnet s opisom piatich konkrétnych prípadov skončil na Ministerstve zdravotníctva SR, ktoré naň reagovalo.

Služba absentuje

„Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) vníma sťažené podmienky pri zabezpečovaní výjazdov v okrese Šaľa. Podľa aktuálneho stavu sú pacienti z regiónu Šaľa často transportovaní aj do nemocníc v Galante, Nitre a Trnave, čo zapríčiňuje predĺženie časov dojazdu, a tým aj trvanie zásahov ambulancií ZZS,“ napísalo ministerstvo v odpovedi na podnet primátora Šale. Uznalo, že v regióne absentuje aj dopravná zdravotná služba, ktorá by prevážala pacientov pri sekundárnych zásahoch z ambulancií lekárov do ústavného zdravotníckeho zariadenia. Ambulancie ZZS v Šali patria k najvyťaženejším posádkam v celom kraji.

Neodkladná preprava

Ambulancie budú prioritne vykonávať neodkladnú prepravu, ale zároveň v prípade potreby budú na pokyn operačného strediska tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby vysielané aj na zásah, a to vtedy, ak nebude k dispozícii iná ambulancia záchrannej zdravotnej služby, alebo v prípade výskytu udalosti s hromadným postihnutím osôb. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) po rokovaní vlády uviedla, že súčasný počet záchraniek sa zvýši o 48 vozidiel, aby ľudia nemuseli zbytočne dlho čakať na ambulanciách.

Podľa Kalavskej dopravná zdravotná služba doteraz nebola poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ale išlo o poskytovateľov s licenciami, pričom nepatrili pod operačné stredisko. Nový typ záchraniek by mal patriť pod operačné stredisko s tým, že bude k dispozícii 24 hodín denne sedem dní v týždni.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM