Zlatica Gregorová Kultúra

V Šali chcú obnoviť ľudové zábavy: Premiérovo odštartujú pravú slovenskú

Kedysi dávno si po ťažkej práci ľudia oddýchli na dedinských stretnutiach. Dosýta sa vytancovali a vyspievali,aby potom vládali pracovať.

Ilustračný obrázok k článku V Šali chcú obnoviť ľudové zábavy: Premiérovo odštartujú pravú slovenskú
Foto: Zlatica Gregorová

Tento trend zábav vďaka modernej ére party a diskoték vymizol, v Šali sa však jednej takejto udalosti budete môcť zúčastniť aj vy. A nebudú chýbať ani pestré kroje.

Tradičný kroj

Slovensko má bohatú históriu. Tradičné ľudové zvyky podnes udržiavajú členovia folklórnych súborov a iných zoskupení. Tradičný ľudový odev nájdete v skanzenoch, múzeách aj umeleckých galériách. Ešte stále sa nájdu šikovní výrobcovia krojov, ktoré môžete využiť aj dnes. Aj na ľudovej zábave, čo sa chystá.

Slovenská veselica

V Šali sa chytili myšlienky nadviazať na tradičnú ľudovú zábavu. Slovenská veselica sa bude konať 29. septembra 2018 o 20.00 hod. v šalianskom kultúrnom dome. Cieľom organizátorov je obnoviť tradíciu ľudových zábav.

"Na zábave budú môcť hostia počuť okrem živej ľudovej hudby aj skladby z 80 – tych a 90 – tych rokov. Do tanca bude hrať Jano z Budmeríc. Okrem občerstvenia je pre hostí pripravená aj kapustnica,“ priblížil Róbert Andráši. Návštevníci Slovenskej veselice sa budú môcť zapojiť do žrebovania tomboly s možnosťou vyhrať zaujímavé ceny.

Organizátori dúfajú, že ľudové zábavy v Šali budú patriť k pravidelným podujatiam, ktoré si obyvatelia obľúbia a budú ich navštevovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM