Zlatica Gregorová Samospráva

V Močenku stavia na EKO dopravu: Ulice bude brázdiť elektromobil

Rozvoj dopravy sa týka aj okresu Šaľa. Mesto aj dediny sa snažia uplatniť novinky v stavebníctve, ale aj na cestách.

Ilustračný obrázok k článku V Močenku stavia na EKO dopravu: Ulice bude brázdiť elektromobil
Foto: Zlatica Gregorová

I keď samosprávy do kúpy investujú aj svoje prostriedky, tie by sa mali vrátiť v šetrnej spotrebe. Medzi výhody tejto dopravy patrí využívanie elektriny namiesto nafty či benzínu. Autá majú po nabití síce menší dojazd, avšak nezaťažujú životné prostredie.

Tieto autá už využívajú mestskí policajti v Šali a nedávno jedno získala aj radnica pre svoje potreby. V meste možno cestovať aj elektrobusom, ekologicky a moderne.

Aj v Močenku

Nedávno sa aj v Močenku rozhodli, že dajú šancu ekologickej doprave. Starosta Roman Urbánik spolu s poslancami odsúhlasil, že pre potreby mestskej polície zakúpia elektromobil. V auguste 2019 vyhlásili verejnú súťaž na najvhodnejšieho dodávateľa.

Získali dotáciu

Podľa informácií zo zastupiteľstva, močenský starosta uviedol, že obec získala z Environmentálneho fondu 10 000 eur na nákup elektromobilu. Na základe prieskumu by obec z vlastného rozpočtu, doložila do konečnej sumy 15–17 000 eur. To však museli schváliť poslanci obecného zastupiteľstva.

Do rozpravy sa zapojilo viacero z nich. Otázkou bolo, či auto bude určené pre obecnú políciu ako v pôvodnom návrhu.

Pre koho?

Starosta Roman Urbánik uviedol, že elektromobil bol pôvodne určený pre obecnú políciu, ale podľa rozhodnutia Environmentálneho fondu nie je obmedzené, kto môže auto využívať. Taktiež uviedol, že niektoré obecné vozidlá sú v zlom technickom stave a náklady na ich opravu sú čoraz vyššie, uvádza sa v zápisnici.

Aj stanica

Poslanci schválili spolufinancovanie projektu z Environmentálneho fondu na nákup obecného elektromobilu z rozpočtu obce. Podľa zverejnených informácií by mala v Močenku vzniknúť aj nabíjacia stanica. Tá by mohla byť umiestnená na parkovisku vedľa kina.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM