Zlatica Gregorová Iné športy

Trnoveckí barelisti bodovali v Tatrách: V konkurencii vybojovali medaily, FOTO

Voltižéri z nášho okresu sa opäť prezentovali vo svojom športe. Zavítali do našich veľhôr, kde sa konal záver pretekov Barel Cup.

Ilustračný obrázok k článku Trnoveckí barelisti bodovali v Tatrách: V konkurencii vybojovali medaily, FOTO
14
Galéria
Zdroj: archív OZ Farao

Výprava milovníkov koní sa spolu s trénerkami vybrala do nádherného prostredia Tatranskej Lomnice. Práve tam sa uskutočnilo posledné kolo súťaže, ktorej výkony sledovali oči košickej rozhodkyne Diany Lovasovej a medzinárodne uznávanej českej rozhodkyne Michaelay Guznar Rúžičkovej.

Ojedinelý prístup

Výprava voltižérov z Trnovca nad Váhom s polovičným počtom vystúpila v súťaži, ktorá sa konala 23. marca 2019. Najväčšou zmenou prešla skupina senior. „Štafetu návratu do dresu po rokoch prebrala dcéra trénerky Vladimíry Lenčéšovej, ktorá podržala skupinu v Ivanke pri Dunaji. Laura síce kvôli školským povinnostiam netrénovala iba 2 roky, ale do tvorby skupiny sa pustila s odhodlaním. Zmenila tému, hudbu, dresy a vytvorila  celú novú zostavu. Takýto prístup je ojedinelý, lebo cvičenci trénujú na Barel Cup pol roka a dievčence si dobrovoľne skrátili dobu nácviku na dva týždne,“ informovala nás trénerka Vladimíra Lenčéšová.

Najlepšia zostava

Dievčatá sa pod vedením Laury pustili do trénovania a kvôli nedostatku miesta v telocvični dokonca aj vo veternom a daždivom počasí. Satisfakciou ich veľkého odhodlania boli hodnotenia oboch rozhodkýň, podľa ktorých bola táto zostava najlepšia z technického aj umeleckého hľadiska. Skupine v zložení Laura Lenčéšová, Ema Sýkorová, Ema Dudonová, Zuzana Mikulová, Scarlet Špendlová a Sofia Jánošová visela na krku zlatá medaila. Laurikina sestra Ema Dudonová pokračovala v žatve zlatých medailí aj v kategórii jednotlivcov. „Opäť sa stala víťazkou kategórie starších detí s veľkým odskokom od ostatných cvičencov. V tejto kategórii súťaži aj Zuzana Mikulová ktorú na 5. priečku tesne odsunula popradská cvičenkyňa. Scarlet Špendlová sa umiestnila na 7. mieste a Sofia Jánošová, ktorá cvičí prvý rok v tejto ťažkej kategórii, skončila na 11. mieste,“ priblížila Vladimíra Lenčéšová.

Šikovná Ema Dudonová získala opäť aj striebro a to v Kategórii dvojíc spolu s Emkou Sýkorovou. S výsledkom však neboli úplne stotožnené. „Dievčence boli sklamané, nakoľko prešli ako vždy technicky čistú zostavu, avšak téma zostavy sa rozhodkyniam nepáčila a tak ich odsunuli na druhú priečku. Šport má učiť deti nielen morálke, sebazapreniu a vyhrávaniu ale aj prefiltrovaniu sklamaní a myslím si, že sa Emky v ťažkej konkurencii 10 dvojíc nemali za čo hanbiť,“ podotkla trénerka. Ema Sýkorová na strieborný kov siahla aj v kategórii junior. Zacvičila síce peknú povinnú aj voľnú zostavu, na medzinárodne ostrieľanú Popradčanku Sáru Šoltésovú to však nestačilo.

Dopomohli skúsenejší

Skupine detí dopomohli ich starší kolegovia. V tejto kategórii bolo nutné urobiť personálne zmeny a tak starší cvičenci potiahli aj za nováčikov, ktorí cvičia krátko. Ako na skoro každého začínajúceho športovca i na ne pôsobí počiatočný stres z pretekov a tak sa stane, že sa pošmykne noha, tam kde nemá, alebo sa malý cvičenec netrafí nohou do bezpečnostnej slučky. Skupina v zložení Súdorová Timea, Oláh Jack, Hodúrová Sofia, Kálmán Viktoria, Takáčová Lucia a Križovičová Soňa obsadila 4.miesto.

Osmelia sa

Nie vždy všetko ide podľa plánu. Niektorí cvičenci sa ešte potrebujú oťukať, aby smelo vybehli súťažiť. „Bohužiaľ, v kategórii mladších detí nám chýba u niektorých odvaha a tie, čo odvahu majú, potrebujú ešte čas. Deti, ktoré cvičia dlho, sa ťažšie cviky neodhodlajú urobiť a deti, ktoré cvičia 3–4 mesiace by odvahu mali, ale ich telíčko nie je ešte dostatočne nasvalené a pružné a tak im to ako trénerky nemôžeme dovoliť, aby sme predišli úrazu. Preto musíme ešte chvíľku vyčkať, kedy budeme opäť aj v tejto kategórii obsadzovať medailové umiestnenia ako sme boli zvyknutí,“ dodala s nádejou Vladimíra Lenčéšová.

Mladšie deti – Kategória jednotlivec

Jack Oláh – strieborná medaila

Timea Súdorová – 8.miesto

Hodúrová Sofia – 22.miesto

Kálmán Viktória – 24.miesto

Takáčová Lucia – 26.miesto

Križovičová Alexandra – 27.miesto

Mia Szabó – 28.miesto

Križovičová Soňa – 29.miesto

Trnoveckí barelisti bodovali v Tatrách: V konkurencii vybojovali medaily, FOTO
14
Galéria
Zdroj: archív OZ Farao
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM