Zlatica Gregorová Šport

Skončil sa 11. ročník Memoriálu Heraldiky: Jazdci sa predviedli v military

Už stoštrnásť rokov šalianska stredná škola pomáha ľuďom získať poznatky v rôznych študijných odboroch. Teraz usporiadali aj zaujímavý pretek.

Ilustračný obrázok k článku Skončil sa 11. ročník Memoriálu Heraldiky: Jazdci sa predviedli v military
Zdroj: TASR

V Strednej odbornej škole v Šali sa môžete vyučiť za kuchára aj za cukrárku, zaujímavosťou však je agropodnikanie so zameraním na chov koní a jazdectvo a taktiež môžete študovať odbor chovateľ so zameraním na chov koní a jazdectvo. Učitelia so svojimi študentmi absolvujú nielen teóriu, ale získajú aj praktické zručnosti.

11. ročník

Šalianska škola sa môže popýšiť množstvom ocenení, ktoré získava na rôznych podujatiach a taktiež na tých, ktoré sama organizuje. Patrí k nim aj májové podujatie Memoriál Heraldika Šaľa. Išlo už o 11. ročník podujatia v disciplíne military a zúčastnilo sa ho viac ako dvadsať pretekárov z troch krajín. Organizátori ho usporiadali s podporou Nitrianskeho samosprávneho kra­ja.

Spomienka na Heraldika

Ako sa o akcii vyjadrujú organizátori, nejde len o súťaženie. Hlavnou myšlienkou je „pripomenutie si žrebca Heraldika ako niekoľkoročného celosvetového lídra v produkcii military  koní odchovaného v SOUP Šaľa, prezentácia disciplíny military žiakom školy a širokej jazdeckej a laickej verejnosti a medzinárodný rozsah podujatia.“ Jazdecká disciplína military patrí k najťažším disciplínam a pozostáva z drezúry, parkúra a terénnej jazdy. Jazdec a kôň teda musia dať zo seba všetko, ak sa chcú ukázať v čo najlepšej forme.

V prvej súťaži stupňa Z po drezúrnej skúške si dobre počínal Martin Maivald s Tajfúnom z TJ Žrebčín Motešice. Čo sa týka parkúrovej skúšky, tu sa zúčastnené dvojice ukázali v dobrom svetle na kvalitnej úrovni. „Záverečný cross preriedil štartovné pole a výrazne zmenil poradie. Jediná chyba Martina Maivalda s Tajfúnom dvojicu posunula z prvého na deviate miesto, Sofia Petranová nedokončila túto časť ani s jedným koňom, rovnako aj János Kelemen na koni  Dévaszilay,“ informujú organizátori na webe Nitrianskeho samosprávneho kraja. Prvenstvo si vybojovala Martina Výbohová  na koni Vineland – JK Masarykov Dvor s trénerom Patrikom Eibnerom. Druhé a tretie miesto pripadli Adriane Bajtayovej a to s koňmi Patriot 4 a Savana – JK Limit.

Šikovní jazdci

Darilo sa aj šalianskej zástupkyni Alžbete Antekovej, ktorá s koňom Hifi H. zvíťazila v samostatnej súťaži žiakov odborných škôl. Druhá priečka patrí Márii Zvarovej s Perzeusom – JA SOŠ  Lučenec. Po prvý raz sa v súťaži objavila aj niekdajšia žiačka tejto školy Mária Grešáková na koni Irish Heroes.

Veľké skúšky

V súťaži ZL – Memoriál Heraldika sa po drezúrnej skúške na čelo postavila dvojica Marián Midelka, Labeaume. Rovnako však ako v predošlej súťaži o výsledku rozhodli ďalšie skúšky. Profesionalitu v príprave potvrdila víťazstvom zverenkyňa Patrika Eibnera Lucia Sláviková na koni Ebony B – JK  Masarykov Dvor. Maďarský reprezentant János Kelemen  na koni Happines obsadil druhú priečku a tretí skončil Marián Midelka so svojim druhým koňom Aiolos – JA SOŠ Lučenec,“ informujú zo SOŠ Šaľa.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM