Zlatica Gregorová Samospráva

Seniori si priplatia: Klientom domova dôchodcov zvýšili poplatky

Zodpovednosť, ktorú štát nedávno preniesol na samosprávy, im narobila poriadne vrásky. Obce i mestá sa snažia zaplátať diery v rozpočtoch.

Ilustračný obrázok k článku Seniori si priplatia: Klientom domova dôchodcov zvýšili poplatky
6
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Po obedoch zadarmo a zavedení nepopulárnych opatrení ako je zvyšovanie daní, musia hospodáriť, ako sa dá. Samosprávam pribudli povinnosti, nie však financie.

Majú problémy

Aj viacero šalianskych dedín má s nástupom tohto roka značné problémy. Nespokojní občania len ťažko akceptujú vyššie výdavky. Podobne aj v Močenku museli pristúpiť k zvyšovaniu poplatkov. Týkajú sa miestneho Domova dôchodcov Milosrdného samaritána. Návrh prerokovali obecní poslanci na Mimoriadnom zasadnutí v januári 2020.

Starosta Močenka Roman Urbánik prítomným predložil návrh Všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorý vypracovala riaditeľka zariadenia Edita Lovásová. Jeho predmetom je spôsob určenia, výška a spôsob platenia úhrady za služby v sociálnom zariadení.

Vyššie sumy

„Pri úhrade za bývanie navrhuje riaditeľka zvýšiť dennú sadzbu úhrady za užívanie 1 m² podlahovej plochy obytnej miestnosti a príslušenstva obytnej miestnosti o 0,10 eur na klienta (t.j. na 0,30 Eur) a pri úhrade za upratovanie navrhuje riaditeľka zvýšiť platbu o 0,70 eur na osobu a deň (t.j. na 1,70 eur),“ uvádza zápisnica z rokovania.

Stúpajúce náklady

Podľa Romana Urbánika chcú týmto spôsobom aspoň čiastočne vykryť stále stúpajúce náklady na prevádzku sociálneho zariadenia a taktiež aj mzdy pracovníkov. Domov dôchodcov navštívil aj hlavný obecný kontrolór a nehospodárne narábanie s financiami nezistil, preto starosta návrh odobril.

„Starosta obce uviedol, že zamestnankyne majú tabuľkové platy, tak ako zamestnanci vo verejnej správe. Nakoľko však v domove dôchodcov sa pracuje 365 dní v roku, pracuje sa na zmeny, cez víkendy, sviatky, mzdové náklady sú kvôli týmto príplatkom oveľa vyššie,“ uvádza sa v zápisnici.

Poslanci po diskusii nakoniec návrh VZN schválili. Klienti močenského domova dôchodcov si za pobyt v ňom priplatia.

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii si pozrite, ako bude vyzerať Obecný úrad v Močenku po rekonštrukcii.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Močenskí úradníci sa sťahujú: Rekonštrukcia úradu sa začne už onedlho, FOTO
6
Galéria
Zdroj: OcÚ Močenok
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM