Zlatica Gregorová Rôzne

Šaliansky stacionár vítal verejnosť: Klienti si oddýchnu aj sa zabavia, FOTO

O starších občanov sa v našom meste starajú pracovníci seniorských zariadení aj príspevkovej organizácie mesta. Pomáhajú im spríjemniť voľný čas.

Ilustračný obrázok k článku Šaliansky stacionár vítal verejnosť: Klienti si oddýchnu aj sa zabavia, FOTO
14
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

V Šali sa na Dolnej ulici nachádza Denný stacionár Viktória. Zariadenie poskytuje starostlivosť od roku 2017. Najčastejšie vtedy, keď sú dospelé deti klientov v práci a po nej si svojich rodičov prídu vyzdvihnúť. Nocujú teda v pohodlí domova. Okrem oddychu tu ponúkajú teplý obed aj rôzne záujmové aktivity. Keďže sa stretávajú viac – menej v podobnom veku, rozumejú si a spolu trávia svoj čas. V spoločnosti pookrejú a po odchode domov sa opäť tešia na ďalší deň.

Deň otvorených dverí

Vo štvrtok 28. marca prichystali pre verejnosť Deň otvorených dverí. Veľký prínos zariadenia vidí jeho personál i príbuzní klientov v tom, že je o nich postarané počas dňa a potom idú pekne domov. Prichádzajú opäť na druhý deň. Vďaka aktivitám rôzneho druhu sa viacerí z nich stávajú veselšími bytosťami.

Radosť zo života

Deduško úplne stratil chuť do života, celý deň preležal a driemal, v noci potom nevedel spať. Premohla ho depresia. Potom ho rodina začala nosiť k nám, do Denného stacionáru Viktória. Deduško zrazu dostal nový dych, jeho deň sme mu vyplnili programom. Nevedel sa dočkať, kedy zase príde,“ opisuje riaditeľ stacionáru Ján Kilácsko.

Podľa Jána Kiláscka sa stáva aj to, že niektorí klienti zo začiatku nemajú veľký záujem zapájať sa do spoločných aktivít, presne tak, ako to funguje aj u ľudí každého veku. Každý je iný a má svoj režim a záujmy. Podľa riaditeľa centra je však evidentné, že ak osamoteného dedka alebo babku zapoja do činností, o pár dní sú už činorodými členmi a nebránia sa aktivitám či zábave. „Babička začala chodiť len dva dni v týždni. Našla si tu kamarátky, zapojili sme ju do rôznych aktivít – vyšívali sme, vyrobili sme množstvo krásnych vecí, ale aj pagáčiky sme si spolu upiekli. Tak tu ožila, že začala chodiť každý deň,“ priblížil Ján Kilácsko.

Vydajú potvrdenie

Podľa informácií zo šalianskej radnice, budúci záujemca o pobyt v zariadení by mal priniesť posudok o odkázanosti na poskytovanie sociálnej služby. Dokument si treba vyžiadať na referáte obecného alebo mestského úradu. „V Šali vám takéto potvrdenie vydá sociálny referát, ktoré má pracovisko aj v klientskom centre na prízemí mestského úradu,“ dodala Erika Kollerová.

Šaliansky stacionár vítal verejnosť: Klienti si oddýchnu aj sa zabavia, FOTO
14
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM