Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianska radnica znížila objem nedoplatkov: Vlani zaslali neplatičom 4000 výziev

V priebehu prvých šiestich mesiacov roka 2019 klesli o viac ako 55 000 eur. Mesto ich vymáha rôznymi spôsobmi.

Ilustračný obrázok k článku Šalianska radnica znížila objem nedoplatkov: Vlani zaslali neplatičom 4000 výziev
Foto: Zlatica Gregorová

Kým mesto na konci roka vykazovalo pohľadávky na dani z nehnuteľnosti a poplatku za likvidáciu komunálneho odpadu vo výške 443 329 eur, ku koncu júna to bolo 386 114 eur.

Ku koncu roka 2018 zaslalo viac ako 4000 výziev na zaplatenie dlžných daní a poplatkov.

Aj exekúciou

„Aj na ich základe boli nedoplatky znížené. V prípade, že neboli uhradené, pristupujeme k vymáhaniu v exekučnom konaní,“ informovala radnica. Úspešnosť vymáhania v exekučnom konaní však bola podľa magistrátu iba 25 percent.

„Nedá sa predpokladať vyššia úspešnosť vymáhania, nakoľko sa jedná o daňovníkov, ktorí nemajú žiaden majetok, nie sú zamestnaní, nepoberajú dôchodky, alebo poberajú dôchodky tak nízke, že im nie je možné nedoplatok zraziť. Mnohí z týchto dlžníkov podávajú žiadosť o vyhlásenie osobného bankrotu, kedy sa exekúcie zo zákona zastavujú, pričom v tomto prípade trovy exekúcie musí znášať mesto,“ uviedla vedúca oddelenia ekonomiky a podnikania na mestskom úrade Alena Kiácová.

Okrem finančnej záťaže je podľa jej slov pre mestá a obce negatívom aj skutočnosť, že daňové nedoplatky nie je možné odpísať ani po zastavení exekúcie a mesto ich musí evidovať 20 rokov, kedy sú zo zákona premlčané.

Neefektívne

„Z tohto dôvodu nie je pre mesto efektívne podávanie nových návrhov na vykonanie exekúcie u tých daňových dlžníkov, ktorí už majú jednu alebo viac exekúcií. Preto sa v minulom roku pristúpilo k vymáhaniu daňových nedoplatkov predovšetkým vo vlastnej réžii, a to u tých dlžníkov, ktorí nemajú exekúcie, nakoľko pri nich je predpoklad vymoženia nedoplatku,“ povedala Kiácová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM