Zlatica Gregorová Samospráva

Šaľanom chcú zvýšiť dane za odpad: Zo svojho by však muselo doplácať aj mesto

Dane sú vždy ošemetnou témou, o ktorej nechce počuť azda žiaden občan. Najmä, ak hrozí, že sa budú zvyšovať a bude sa to dotýkať aj jeho.

Ilustračný obrázok k článku Šaľanom chcú zvýšiť dane za odpad: Zo svojho by však muselo doplácať aj mesto
38
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

V Šali sa veľká pozornosť a záujem obyvateľov sústreďuje na odpad a všetko s ním spojené. Mesto dalo umiestniť časť polopodzemných kontajnerov a pokračovať budú v Šali. Riešia sa aj čierne skládky a arogancia niektorých ľudí.

Zvýšia dane?

Čo sa týka platieb za odpad, tie bol jednou z tém septembrového rokovania Mestského zastupiteľstva v Šali. Nepopulárne zvyšovanie daní hrozí aj v našom meste. Ako uvádzajú rokovacie materiály, hlavným cieľom mesta je „zvýšenie poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady z dôvodu zvýšenia celkových nákladov, ktoré so zberom, uskladnením a likvidáciou odpadov súvisia.“ Podľa zverejnených informácií náklady na rok 2020 by mali byť zvýšené o 250-tisíc eur a mali by predstavovať sumu 1 010 000 eur.

Znížený poplatok

Poslanci sa na zastupiteľstve zoznámili s návrhom, ktorého cieľom je zvýšiť poplatok z 0,0754 eur denne na 0,0959 eur denne. Ročne to predstavuje zvýšenie o 7,5 eur. Občan by mal teda zaplatiť o 27,27% viac ako doteraz.

Navrhujeme znížiť úľavu občanov s prechodným pobytom z 80% na 50% z poplatku vzhľadom k tomu, že mnohí občania zneužívajú túto úľavu a uhrádzajú poplatok v okolitých dedinách, kde je sadza poplatku nižšia,“ uvádzajú rokovacie materiály. Z daní za komunálny odpad by tak mesto získalo 635 000 eur.

Čo sa týka právnických osôb, tam mesto navrhuje zvýšiť poplatok za množstevný zber z 0,0096 eur za liter komunálnych odpadov na 0,0122 eur za liter komunálnych odpadov. Aj tu má dôjsť k zvýšeniu o rovnaké percento 27,27%, čo pri 1100 l nádobe predstavuje 697 eur ročne do mestskej kasy. Spolu by mestu pri týchto poplatkoch pribudlo 200 000 eur.

Drobný odpad

Drobný stavebný odpad by kompetentní v radnici chceli zvýšiť z 0,015 eur za kg na 0,0479 za kg, „Mesto uhrádza 40,92 eur za 1 tonu drobného stavebného odpadu + 7 eur za tonu predstavuje zákonný poplatok za ukladanie drobného stavebného odpadu na skládku pre rok 2020 t.j spolu 47,92 eur). Predpokladaný príjem tejto položky je po zvýšení 15 000 eur,“ informuje radnica na sala.sk.

V návrhu

Podľa všetkého však ani uvedené zvýšenie poplatkov mesto nevykryje všetky náklady a zo svojho rozpočtu bude musieť priložiť pribl. 160 000 eur. Šalianski poslanci o návrhu diskutovali, zatiaľ však k záveru neprišli. O tom, ako zvýšenie daní za odpad skončí, budú rokovať na najbližšom zastupiteľstve v októbri 2019.

Vo fotogalérii uvidíte, ako malé Májovky zo Šale zbierali odpad.

Foto: ilustračné

FOTO, Májovky zo Šale zbierajú odpad: Ukážu aj dospelákom, ako na to
38
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM