Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianska radnica úspešne modernizuje: Z chránenej dielne bude krízové centrum

Začiatkom mája 2019 sa primátor Mesta Šaľa Jozef Belický zúčastnil valného zhromaždenia Smart Cities. V Bystrej prezentoval úspechy samosprávy.

Ilustračný obrázok k článku Šalianska radnica úspešne modernizuje: Z chránenej dielne bude krízové centrum
10
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Do klubu Šaľa vstúpila aj preto, že podporuje spoluprácu medzi ďalšími samosprávami a vďaka členstvu v Smart Cities bude môcť rozvíjať mesto v mnohých oblastiach. Samospráva sa môže popýšiť viacerými vydarenými projektami, ako napríklad obsluha kamerového systému v Šali, ktorý je zároveň chránenou dielňou, ale i službou seniorom.

Modernizácia práce

Súčasťou modernizácie práce mestských policajtov v Šali bolo zavedenie elektronického úradného záznamu. Ten už približne dva roky umožňuje príslušníkom šikovné mapovanie prečinov pomocou mobilného telefónu. Moderné snímanie a elektronická evidencia prípadov nahradila tradičné a zdĺhavé zapisovanie. Približne v tom čase sa policajti s mestom rozhodli pomôcť šalianskym seniorom.

Elektronický anjel

Nemí strážcovia poriadku a bezpečnosti sú akousi predĺženou rukou príslušníkov našej mestskej polície. Vďaka mnohým nainštalovaným exteriérovým kamerám je možné v prípade potreby rýchlo zakročiť. Aby sa v meste zvýšila bezpečnosť ešte viac a bolo chránené aj zdravie seniorov, radnica prišla vlani s novou službou. V septembri 2018 sa v priestoroch Denného centra zišli dôchodcovia, ktorí si vypočuli zaujímavosti o službe Seni Angel.

Náčelník Mestskej polície Peter Krokavec aj primátor Jozef Belický informovali o výhodách elektronického strážcu, ktorý je napojený na mestskú políciu. V prípade ohrozenia seniora vyšle signál a policajti môžu okamžite pomôcť, prípadne zavolať záchranku a pod.

Chránená dielňa

S mestskou políciou súvisí aj ďalšia aktivita radnice, ktorá by sa mala postupne rozširovať. Mnohí ste možno netušili, že kamerový systém v budove Mestskej polície vo Veči obsluhujú odborne zaškolení zdravotne postihnutí zamestnanci. Sú súčasťou chránenej dielne, ktorá je vytvorená hneď pred vstupom na oddelenie a vybavená potrebnou technikou.

Ako Jozef Belický uviedol na webe Smart Cities klubu, „dnes monitoring kamier kompletne obsluhujeme cez chránenú dielňu a všetci ľudia, ktorí tam pracujú, fungujú v štyroch smenách nepretržite 24 hodín denne. My sme veľmi hrdí na to, že sme im tam našli priestor, lebo sú to múdri ľudia, ktorí sa bez problémov naučia softvérové aj hardvérové ovládanie kamerového systému.“

Krízové centrum

V Šali by, podľa primátora Jozefa Belického, malo dôjsť k rozšíreniu chránenej dielne a vzniklo by krízové miesto, ktoré by slúžilo potrebám obyvateľov. Vďaka tomu by sa počet zamestnancov chránenej dielne mohol zdvojnásobiť a obyvateľovi by bola poskytnutá rýchla pomoc napríklad v súvislosti s problematickým parkovaním, preplnenými kontajnermi a pod.

Vo fotogalérii si pozrite archívne zábery z oslavy 25. výročia založenia Mestskej polície v Šali.

Foto: ilustračné

Mestskí policajti: Pomáhajú a chránia už 25 rokov
10
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM