Zlatica Gregorová Rôzne

Šaľanom rozkvitá strom lásky: O chvíľu sa zazelená aj strecha radnice, FOTO

Prebúdzajúca sa príroda mení svoje farby. V záhonoch sa vynára množstvo tulipánov, narcisov a v sadoch už kvitnú ovocné stromy.

Ilustračný obrázok k článku Šaľanom rozkvitá strom lásky: O chvíľu sa zazelená aj strecha radnice, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

Aj naše mesto sa radí k územiam s bohatou zeleňou. Rastie tu množstvo listnáčov aj ihličnanov, ktoré vytvárajú príjemné prostredie nielen na pohľad, ale aj tým, že vďaka nim dýchame čistejší vzduch.

Ružové stromy

Už aj zmodernizovaná budova šalianskej radnice má svoju zelenú strechu. Sú na nej vysadené dreviny, spríjemňujúce okolie. Vidieť ich môžete nad niekdajšou kotolňou aj sobášnou sieňou. Okrem spomínaných drevín v Šali práve zakvitli aj ružové stromy. Mnoho ľudí zaujmú krásou a bohatosťou kvetov. Nie každý však vie, že ide o japonské čerešne – sakury. Výnimočným úkazom je aj novinka v blízkosti radnice.

Ide o strom lásky (Judášovec) s červenkasto-purpurovými listami srdcovitého tvaru. Práve odtiaľ pramení jeho pomenovanie. Výnimočnosťou stromu je, že kvety rastú aj na jeho kmeni. Zaujímavosťou je aj to, že sa na strome najprv objavia kvety, podobne ako pri magnólii. Po tom, čo opadnú, na strome vyrastú listy.

Strom lásky

Ako uviedla hovorkyňa Mestského úradu Erika Kollerová, „strom lásky bežne vidieť v trocha inej forme – väčšej alebo v podobe kríku. Pred úradom rastie strom, ktorý je zaštepený, čo spôsobuje previsnutie konárov. Mnohí sa pri strome zastavia a obdivujú ho.“

Ginko aj magnólie

Okrem týchto atraktívnych drevín v našom meste rastú aj ďalšie záhradnícke vychytávky. „Na Ulici 8. mája rastú stromy Ginko biloba, ktoré tu zakorenili pred dvoma rokmi. Magnólie zdobia priestor pred kostolom. Japonské čerešne sa stali symbolom centra. Ich ružové kvety zdobia záchytné parkovisko a vysadené sú popri ZŠ P. Pázmánya. Zaujímavé kvety má aj hloh s červenými kvetmi,“ dodala Erika Kollerová.

Šaľanom rozkvitá strom lásky: O chvíľu sa zazelená aj strecha radnice, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM