Zlatica Gregorová Samospráva

Šaľa posilňuje environmentálne aktivity: Radnica s novými zberačmi odpadu, FOTO

EKO a BIO je svetový fenomén. S prospešnými aktivitami sa čoraz častejšie stretávame aj na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Šaľa posilňuje environmentálne aktivity: Radnica s novými zberačmi odpadu, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

Verejné budovy dostávajú nový šat vďaka projektom, ktoré znížia ich energetickú náročnosť aj prevádzkové náklady. V Šali aj ďalších dedinách v našom okrese bolo zmodernizovaných viacero objektov, napríklad aj šalianska radnica a viaceré obecné úrady. Aktuálne sa podobný projekt rozbehne v Močenku.

Zelené strechy

K zlepšeniu životných podmienok obyvateľov v dnešnej premotorizovanej dobe prispievajú aj zelené strechy. Tie sú vytvorené na streche Mestského úradu v Šali a aj na budove močenského trhoviska.

Moderný zber

Ďalším spôsobom, ako pomôcť prírode opäť sa dostať do normálu, je zvýšená osveta ohľadom separovania odpadu. V súčasnosti už môže každá domácnosť triediť odpadky a na zvyšky využiť kompostér. Aj keď obyvatelia mestskej časti Šaľa– Veča, majú k dispozícii moderné polopodzemné kontajnery, nový spôsob zberu odpadu mnohým stále robí problém.

Ešte viac posilniť ekologické povedomie sa rozhodli priamo v šalianskej radnici. Do interiérového vybavenia totiž pribudli smetné nádoby na triedený odpad.

Ako náš portál informovala Dajana Hanesová z Mestského úradu Šaľa :“Zberné nádoby sa nachádzajú na prízemí klientskeho centra a na každom jednom poschodí úradu. Aj takýmto spôsobom chce ísť mesto príkladom pre všetkých obyvateľov a ukázať im ako si mesto váži životné prostredie a robí všetko preto, aby čo najmenej odpadu ostávalo na skládkach.“

V radnici tak môžete nájsť štyri druhy nádob, z ktorých každá má svoje výhradné využitie: do žltej môžete vkladať plastový odpad, do modrej papier, zelená je určená na zber skla a čierna bude slúžiť na zmiešaný odpad.

Úradníkom aj klientom

„Do nádoby s označením plasty sa môžu vhadzovať aj plechovky a tetrapakové obaly od nápojov. Tieto zberné nádoby poslúžia nielen zamestnancom úradu, ale aj občanom, ktorí si prídu vybaviť svoje úradné záležitosti,“ doplnila šalianska hovorkyňa.

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii uvidíte nové smetné koše v šalianskej radnici.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Šaľa posilňuje ekologické aktivity: Radnica s novými zberačmi odpadu, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM