Zlatica Gregorová Rôzne

Projekt mladých Šaľanov boduje: Odovzdajte PET fľašu, robot vás odmení cukríkmi

Deti v Centre voľného času TIP-TOP majú na výber z množstva krúžkov. Chodia tam kvôli zaujímavej náplni aj kamarátom a vedúcim.

Zdroj: YouTube.com

Medzi nimi si získal obľubu aj Robotický krúžok. Vedie ho Iveta Demková, ktorá sa v tejto práci doslova našla. Vymýšľa so zverencami rôzne projekty a technické inovácie. Jedna z nich im práve nedávno urobila obrovskú radosť.

Idú do finále

Dielo, ktoré deti spoločne zhotovili, totiž postúpilo do finále na Medzinárodnú konferenciu PyCon 2020 v Bratislave. I keď sa namiesto marcového termínu bude konať v septembri 2020, radosť je nesmierna.

Z celého Slovenska do súťaže postúpilo len niekoľko projektov zo základných škôl a zo stredných škôl.

Ako nám prezradila vedúca Robotického krúžku z CVČ Šaľa Iveta Demková, ide o súťaž, ktorá sa zameriava na skonštruovanie a programovanie projektov, ktoré pracujú na nejakom hardvérovom zariadením napr. BBC Micro:bit, NodeMCU a podobne..

Riešenie problému

„Keďže z projektu Mám na to, ktorý sme vyhrali minulý rok, sa nám podarilo kúpiť zariadenia BBC Micro:bit, a s microbitom, sme na krúžkoch pracovali, rozhodli sme sa s deťmi z robotického krúžku zapojiť do tejto súťaže.Tento rok bola téma – vytvoriť projekt, ktorý pomáhať riešiť nejaký sociálny alebo ekologický problém,“ pokračuje vedúca krúžku.

Šikovné deti

Projekt odštartovali začiatkom roka, pričom boli deti rozdelené do troch tímov. Každý nápad doviedli úspešne do konca. „Jeden z tímov vytvoril jednoduchý „Dávkovač jedla“ – do misky po stlačení tlačidla padajú cereálie alebo sušené ovocie (z dávkovača, cez trubičku – na nej sa otvára pomocou motorčeka otvor),“ priblížila Iveta Demková.

Druhý tím vytvoril solárny dom, kde bol Microbit poháňaný slnečnou energiou a nepotreboval napájanie z batérie. V dome tak svietili malé ledky. Bol postavený z Lega, pričom solárne panely boli zo stavebnice. Tieto dva tímy nepostúpili do finále.

Víťazný tím

„Tretí tím vytvoril projekt, ktorý odmeňuje za separovanie fliaš. Projekt má názov: PBT (prizes for bottles thing). Pracovali na ňom základoškoláci Andrejko M. (piatak), Ninka M. (siedmačka) a Robko K. (piatak). Robko a Andrejko projekt vymysleli, urobili prvotný projektový zámer. Na projekte potom intenzívne pracoval Andrejko a Ninka. Ninka sa postarala o dizajn projektu, video, pomohla aj s konštrukciou, ale prevažnú časť konštrukcie urobil Andrejko, ktorý projekt aj celý naprogramoval,“ spresnila vedúca krúžku, ktorá nám opísala fintu tohto prístroja:

Do rúrky vhodíte fľašku, ktorú Microbit pomocou senzoru zaregistruje. Za vhodenú teda vyseparovanú flašku potom človek dostane odmenu vo forme cukríkov. Okrem toho microbit aj počíta flaše, po naplnení zásobníka pošle mail prevádzkovateľovi o naplnení zásobníka. Taktiež má v sebe zabudovaný aj alarm, keby niekto chce ukradnúť microbit – ktorý sa nachádza v tomto zariadení.

Veľa práce

Podľa vedúcej krúžku si deti dali naozaj parádne záležať. „Pracovali veľmi veľa aj doma. Nebolo to jednoduché, Andrejko musel riešiť veľa vecí v microbitom, nie všetko fungovalo ale podarilo sa mu to vyriešiť a projekt odovzdať. Projekt má pomôcť so separovaním fliaš, taktiež má aj motivovať ľudí, aby separovali fľaše,“ uviedla Iveta Demková.

Prototyp

Šikovným Šaľanom sa spolu s vedúcou podarilo vytvoriť prototyp na menšie plastové flašky 0,5l. „Keby že ho zväčšíme, mohlo by to byť aj na väčšie flašky. Ale už v takejto forme by to bol dobrý motivátor na separovanie fliaš v školách, na staniciach, vlakoch… tam kde je veľká spotreba malých plastových fliaš,“ dodala vedúca tímu.

„Ja som na deti naozaj pyšná. Aj na ostatné deti, ktoré nepostúpili. Lebo sa naozaj snažili, nebolo to ľahké a robia niečo pre svoju budúcnosť,“ doplnila Iveta Demková.

Vo fotogalérii uvidíte zábery na separátor z CVČ Šaľa aj súvisiace video.

Šikovní majstri zo Šale: Robotický krúžok prináša ovocie, VIDEO
2
Galéria
Zdroj: Centrum voľného času Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM