Zlatica Gregorová Samospráva

Močenskú tržnicu po problémoch skolaudovali: Práce zdržal spadnutý múr

Ak sa človeku niečo podarí napriek veľkým ťažkostiam, je to o to vzácnejšie. Svoje o tom vedia nielen ľudia, ale aj šalianske samosprávy.

Ilustračný obrázok k článku Močenskú tržnicu po problémoch skolaudovali: Práce zdržal spadnutý múr
Foto: Zlatica Gregorová

Najmä s veľkými projektmi, ktoré zlepšia život obyvateľov je spojené množstvo administratívy, ktorá realizácie občas riadne predĺži.

Ušetrili

V Močenku sa nedávno podarilo dokončiť veľkú vec. Ešte v roku 2016 tam totiž vypracovali projekt na nové trhovisko. To podľa plánov malo stáť na Školskej ulici, v mieste staršej budovy, ktorá už dožívala. I napriek tomu, že ich to stálo veľa námahy a času a na tržnici urobili aj práce na viac, z predpokladanej sumy na projekt – 137 000 eur ešte aj ušetrili.

Spadnutý múr

Keďže nová moderná tržnica je umiestnená hneď vedľa cesty a zo zadnej strany ju rámuje múr, stavebné práce narušili jeho statiku. A práve pád tehlového múru koncom roka 2016 bol jedným z dôvodov, ktoré práce zdržali. Múr prináleží biskupskému kaštieľu a tak bolo potrebné rokovanie s Pamiatkovým úradom v Nitre. To sa ťahalo niekoľko mesiacov a tak práce stáli. Ako starosta Močenku Roman Urbánik pre náš portál uviedol, všetko sa dalo do poriadku a poverení pracovníci vybudovali nový tehlový múr, ktorý je zároveň aj estetickým doplnkom celého diela.

Okrem toho je z bočných strán opäť ďalší prírodný prvok a to gabionový plot, ktorý taktiež tržnicu vhodne oživuje. Ide o modernú stavbu, kde budú mať v samostatnej budove svoje zázemie predávajúci. Aj pre nich a kupujúcich je tam vybudované sociálne zariadenie aj s elektrickým vykurovaním a má aj odvod dažďovej vody.

Nadčasová stavba

„Na tržnici je zaujímavé podľa mňa to, že tá budova vyvoláva diskusie, niekomu sa páči, niekomu sa nepáči. Je to prvá budova, ktorá má zelenú strechu v Močenku a má namontované fotovoltické články. To znamená, že je to budova, ktorá bude moderná možno aj o 20 rokov,“ potvrdil starosta Roman Urbánik.

V obci už nové trhovisko úspešne skolaudovali. Predávajúci budú môcť vyskúšať nové pulty aj s ďalším komfortom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM