Zlatica Gregorová Samospráva

Mesto chce podporiť domáce umenie: Vo vynovenej radnici zrejme zriadia galériu

Šalianski výtvarníci majú svoj priestor, kde môžu nerušene tvoriť. Stretávajú sa aj s kolegami v ateliéri pri Kultúrnom stredisku Večierka.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce podporiť domáce umenie: Vo vynovenej radnici zrejme zriadia galériu
Zdroj: Mesto Šaľa

V ateliéri nájdu všetko potrebné, čo k svoje záľube potrebujú a hlavne majú možnosť s niekým od fachu sa porozprávať.

Šalianski výtvarníci

Po tom, čo objekt pred pár mesiacmi zrenovovali sa tu schádzajú členovia výtvarného klubu Terra Wag. Svoje výtvarné práce vystavujú vo Večierke, v útrobách historického Domu ľudového bývania v Šali i v Spoločenskom dome Veča. Teraz sa im núka ďalšia príležitosť.

Dobrý nápad

Keďže budova mestského úradu je v rekonštrukcii a bude mať zrenovované priestory, už teraz sa počíta s tým, že by v nej mohla mať svoje miesto aj galéria. Je to vhodná príležitosť ako podporiť a ukázať umenie miestnych umelcov. Reprezentačných miest nikdy nie je dosť a tak sa môže stať, že v blízkej budúcnosti by tam mohli byť nainštalované diela šalianskych výtvarníkov. Autorom myšlienky je mestský poslanec Július Morávek, ktorému záleží na tom, aby sa kultúre a umeniu v Šali dostalo pravidelnej pozornosti.

Július Morávek, okrem iného, aktuálne pripravuje monografiu o slávnom fotografovi Františkovi Kollárovi. Bývalý primátor Šale pritom nezabúda ani na to, ako čo najlepšie prezentovať domáce umenie pre verejnosť. A tak mu napadla myšlienka zrodu galérie v šalianskej radnici.

Pozitívna odozva

Ako nám prezradila hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová, „všetko nasvedčuje tomu, že v zrekonštruovaných priestoroch úradu si budete môcť pozrieť aj niekoľko výtvarných diel, ktorých autorom sú Šaľania. Priestory budúcej galérie si bol osobne pozrieť Július Morávek a Edita Haládiková, členka Klubu výtvarníkov Terra Wag v Šali.“

Či myšlienka dostane reálne kontúry a výtvarníkov podporí radnica svojim priestorom sa ukáže po dokončení rekonštrukcie na jeseň tohto roka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM