Zlatica Gregorová Správy

Mačaciemu združeniu odklepli peniaze: Postarajú sa o túlavé zvieratá

Tak, ako vlani i tento rok sa mohli občianske združenia uchádzať o dotáciu. Tú využijú pre bezpečnosť obyvateľov aj ochranu zvierat.

Ilustračný obrázok k článku Mačaciemu združeniu odklepli peniaze: Postarajú sa o túlavé zvieratá
Zdroj: TASR

Po zverejnení výzvy Mestom Šaľa sa o financie uchádzalo aj jedno združenie a to O psíčkovi a mačičke. To bolo kedysi známe pod menom Mačací anjeli.

Povinnosť

Pridelenie dotácie občianskemu združeniu muselo odobriť aj mestské zastupiteľstvo v Šali. S návrhom na novembrovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva vystúpila referentka Životného prostredia Edita Haládiková. V dôvodovej správe referentka uviedla, že „obce sú povinné zabezpečovať odchyt túlavých zvierat na svojom území a ich umiestnenie do karanténnej stanice alebo útulku pre zvieratá. Zároveň zabezpečujú zriadenie alebo prevádzku karanténnych staníc a útulkov pre zvieratá, alebo sa podieľajú na prevádzke takýchto zariadení.“

Spomínané občianske združenie sa zaoberá odchytom túlavých mačiek a ich kastráciou. Tú vykonávajú kvôli tomu, aby nedochádzalo k ich premnoženiu.

O psov sa stará OZ Zatúlané psíky, ktoré má vybudované zázemie na odchyt aj ošetrenie psov a taktiež zabezpečuje ich veterinárne ošetrenie. Hlavným problémom teda ostávajú túlavé mačky, ktoré môžu roznášať rôzne nákazlivé ochorenia.

Zabezpečia potrebné

Ako Edita Haládiková uviedla, mačacie združenie zabezpečí „odchyt túlavých mačiek do odchytových klietok, odvoz zvierat veterinárnemu lekárovi, ktorý zabezpečí sterilizáciu, resp. kastráciu mačiek ako aj základnú liečbu. Združenie zabezpečuje následnú dočasnú domácu starostlivosť (doliečenie, kŕmenie) o tieto zvieratá až po ich uzdravenie a následne ich vracia do pôvodného teritória, kde hrajú dôležitú úlohu pri regulácii populácie hlodavcov".

Schválené

Poslanci MsZ v Šali schvaľovali dotáciu pre toto združenie vo výške 40 eur na jednu mačku, čo pri počte 50 mačiek znamená celkom 2000 eur. Poslanci žiadosť OZ O psíčkovi a mačičke schválili.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM