Zlatica Gregorová Rôzne

Generálny riaditeľ Dusla o plavárni: Pôvodné riešenie strechy nebolo najšťastnejšie

Vodný stánok začiatkom apríla 2019 stíchol. Kvôli technickým problémom so strechou je nemožné ju navštíviť.

Ilustračný obrázok k článku Generálny riaditeľ Dusla o plavárni: Pôvodné riešenie strechy nebolo najšťastnejšie
8
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Záujmom mesta je, aby plaváreň opäť patrila k vyhľadávaným zariadeniam, ktorých je na Slovensku iba šesť. Keďže vodný stánok je vlastníctvom šalianskej chemickej spoločnosti, zaujímalo nás, ako vidí súčasný stav generálny riaditeľ Duslo Šaľa a.s. Petr Bláha.

Bez peňazí

„Náš postoj sa nemení. My v podstate dva-tri roky ponúkame tento objekt, ktorý je v podnájme, keďže Duslo je vlastníkom, nie prevádzkovateľom. Prvý, za kým sme išli, bolo samozrejme mesto, či nemá záujem ho získať. V rozumnej pozícii mesta by mesto tento areál (nebavíme sa len o nehnuteľnosti, ale ďalších 15 tisícoch m2 pozemku) rado získalo, ale nemá na to vlastné zdroje,“ priblížil generálny riaditeľ Duslo Šaľa a.s. Petr Bláha.

Nešťastná strecha

Ako generálny riaditeľ povedal, objekt pochádza z roku 1985, pričom skolaudovaný bol v roku 1989. Teda má už istý vek a trápia ho technické problémy.

"Faktom je, že strecha, ktorá bola vtedy projektantom navrhnutá nebola asi ideálnym riešením. Bola iste aj pomerne drahá, oproti bežnej oceľovej konštrukcii. Výsledok je však taký, že podľa Technickej inšpekcie SR nám bola odobraná možnosť a povolenie prevádzkovať tento objekt,“ informoval Petr Bláha.

Plaváreň by mohla byť „teoreticky“ otvorená, avšak s obrovským rizikom, ktoré na seba nikto nevezme. V prípade, že by sa v objekte niekomu niečo stalo, nikto by nemal záujem niesť to na svojich pleciach. Jediným východiskom teda bolo objekt dočasne uzavrieť. Ako potvrdil Petr Bláha: „My si ani z titulu trestno-právnej zodpovednosti nemôžeme dovoliť využívať tento objekt, preto sme rozhodli o dočasnej uzávierke plavárne.“

Zatiaľ iba sľuby

Počas roka aj predtým rokovalo vedenie chemickej spoločnosti s viacerými inštitúciami, ako je mesto, vláda SR, ministerstvá a ďalšími kompetentnými, ktorí by mohli napomôcť k sprevádzkovaniu obľúbeného relaxačného športoviska. Len nedávno sa v Šali stretol primátor Jozef Belický aj viceprimátor Róbert Tölgyesi so štátnym tajomníkom ministerstva školstva Jozefom Göncim, ktorý snahy mesta aj chemičky sľúbil presadzovať a bol im naklonený. Bohužiaľ, však stále zostáva pri sľuboch a čas pritom neúprosne letí.

Generálny riaditeľ Petra Bláha je rozčarovaný z toho, že problém je ešte stále v štádiu riešenia: “Podobných plavární je na Slovensku 6, aktuálne len 5 a pre mňa je nepochopiteľné, že keď jednu plaváreň vlastní ministerstvo vnútra, druhú vlastní ministerstvo obrany, prečo napríklad jednu ďalšiu nemôže vlastniť ministerstvo školstva.“

Pre budúcnosť

Podľa Petra Bláhu ponúkajú objekt na predaj serióznemu záujemcovi, najprv však pretrváva ponuka, ktorú adresovali mestu. „Dusláci“ by tak objekt s pozemkom predali aj za cenu veľkých strát. Aj preto, aby sa mala terajšia aj nastupujúca generácia, vyrastajúca pri Váhu, kde naučiť plávať.

Vo fotogalérii uvidíte zábery z nedávneho stretnutia vedenia mesta Šaľa so štátnym tajomníkom Jozefom Göncim.

Foto: ilustračné

V Šali rokovali o stave plavárne: Stretnutie s pozitívnym stanoviskom, FOTO
8
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM