Zlatica Gregorová Kultúra

Do Šale mieri jedna z najstarších súťaži na Slovensku: Zaznie poézia aj próza

Milovníci umenia v našom meste budú mať onedlho opäť raj. Odštartuje súťaž v umeleckom prednese.

Ilustračný obrázok k článku Do Šale mieri jedna z najstarších súťaži na Slovensku: Zaznie poézia aj próza
Foto: Zlatica Gregorová

Organizátorom podujatia je Krajské osvetové stredisko Nitra (KOS). Ide o celoštátnu postupovú súťaž venovanú umeniu, ktoré je podľa usporiadateľov najstaršou a najzaujímavejšou na Slovensku. Zúčastniť sa jej môžu umelci s prednesom poézie, prózy a predstaviť sa môžno aj tvorbou recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých.

Postupové kolá

V Šali sa bude konať okresné kolo súťaže a to 28. marca 2019 o 9.00 hod. v Dome kultúry Šaľa. Celoštátna prehliadka má viacero stupňov. Začína sa triednym kolom, ktorého víťaz postupuje do školského kola. Neskôr nasleduje obvodné, okresné a regionálne kolo. „Z regionálnych postupových súťaží postupujú víťazi do krajských súťaží. Víťazi krajských kôl postupujú do celoštátneho kola. Súťaž na vyšších stupňoch pozostáva zo súťažných vystúpení, interného hodnotenia poroty, odborného seminára a môže byť obohatená o tvorivé dielne alebo iné aktivity. neprofesionálny recitátor, záujemca o umelecký prednes a neprofesionálne kolektívy inscenujúce literárne texty,“ informujú z KOS Nitra.

Ako informujú pracovníci Krajského osvetového strediska Nitra v propozíciách, „hlavným cieľom súťaže je nadobúdanie vedomostí, rozvíjanie zručností a umelecko-odborný rast kolektívov a jednotlivcov prostredníctvom poznávania, realizácie a prezentácie umeleckej tvorby v oblasti umeleckého prednesu a divadla poézie.“

Prehĺbenie poznania

Okrem toho je snahou, aby mládež a dospelí mohli dnešná umelecká tvorbu prezentovať, porovnávať a oboznamovať s nimi verejnosť. Postupová súťaž Hviezdoslavov Kubín má za cieľ „rozširovať a prehlbovať v súťažiacich literárne poznanie, tvorivosť, kultivovať ich jazyk, reč, zmysel pre rytmus, pestovať vzťah k slovu ako kultúrnej a umeleckej hodnote, prispievať k vyhľadávaniu talentovaných a nadaných žiakov a študentov v oblasti umeleckého slova, viesť ich k samostatnej tvorivej činnosti, upevňovať ich záujem o sebavzdelávanie, prispievať k účelnému a efektívnemu využívaniu voľného času, “ informujú organizátori.

Uplatnia poznatky

Prezentáciou umeleckej tvorby sa môžu inšpirovať aj pedagógovia. Tí môžu svoje poznatky neskôr uplatniť pri práci s deťmi a mládežou v základných, stredných a vysokých školách, základných umeleckých školách, centrách voľného času a pod.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM