Zlatica Gregorová Samospráva

Časť šalianskych topoľov je fuč: Ako dopadne ďalších 19 stromov na pláži?

Zelené priestranstvo pri vode je obľúbeným miestom domácich obyvateľov. Kedysi sa tam konali športové súťaže aj spoločenské akcie.

Ilustračný obrázok k článku Časť šalianskych topoľov je fuč: Ako dopadne ďalších 19 stromov na pláži?
Foto: Zlatica Gregorová

V organizovaní akcií pokračujú súčasní aktivisti. Vodu si užívajú ľadové medvede a bokom nezaostávajú ani členovia občianskych združení. Práve tí sa snažia o to, aby si tunajšia príroda zachovala ten správny ráz.

Bezpečnosť

OZ Šaľa Tvoje mesto, klienti Krízového centra, mládežníci, OZ Petra Bošňáka a mesto chcú zachovať i naďalej toto prírodné bohatstvo pravidelným čistením priestranstva. V ňom rastie i viacero vyše 50-ročných topoľov kanadských. Tie už dlhšie obdobie zaujímajú Pozemkové spoločenstvo Urbariát Šaľa, ktoré chce ich ďalšiu časť odstrániť. Príjemné prostredie pri Váhu je miestom prechádzok ľudí každej generácie. Starých stromov sa podľa spoločenstva treba zbaviť, najmä z hľadiska bezpečnosti.

20 je fuč

Podľa odborníčky z Mestského úradu Šaľa Gabriely Braníkovej sú tieto stromy akousi filtráciou škodlivín z ovzdušia a tvoria aj protihlukovú bariéru. Okrem toho sú príjemné na pohľad a v sparných dňoch poskytujú príjemný chládok. Šalianske topole sa bežne dožívajú stovky rokov. Podľa informácií Pozemkového spoločenstva Urbariát Šaľa, sa obrátili so žiadosťou na Okresný úrad Šaľa o výrub 39 stromov, ktoré by mohli ohroziť obyvateľov. Keďže, podľa expertízy, bola dvadsiatka topoľov chorá a v zlom stave, OÚ Šaľa ich povolil vyrúbať.

Na nedávnom rokovaní Komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti pri Msz Šaľa sa jej členovia rozprávali aj o tejto téme. Nedávno totiž spoločenstvo požiadalo aj o výrub zvyšných 19 topoľov. Tie sú však zdravé a neohrozujú životy občanov, ktorí sa nachádzajú na pláži. Členovia komisie sa zaujímali hlavne o to, či sa rúbanisko v budúcnosti opäť zazelená a vyrastú tam nové stromy.

Záplavové územie

Ako uvádza zápisnica z Komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti pri MsZ Šaľa, riaditeľka OÚ Šaľa Petronela Vižďáková uviedla, že ide o „záplavové územie a stromy tam nebudú opätovne nasadené, nakoľko súhlas na výsadbu stromov v takýchto územiach dáva Štátna vodná správa.“ S novými prírastkami by však podľa urbariátu nemal byť problém. Pozemkové spoločenstvo uverejnilo oznam, že „po ukončení prác bude v tejto lokalite realizovaná výsadba v počte minimálne dvojnásobku odstránených stromov.“

Nové za staré

Komisia tak má pred sebou ďalšiu dilemu. Jej členka Gabriela Lacková uviedla, že ďalší výrub môže vážne narušiť stabilitu pôdy v území. Ostatní jej kolegovia sa uzniesli na tom, „aby sa výrub týchto stromov držal expertízneho posudku a aby sa dané stromy orezali, ale nie vyrúbali.“ Predseda komisie Peter Gomboš pre náš portál uviedol :“Chceme situáciu riešiť. Chceme sa so spoločenstvom dohodnúť, že ak topole nakoniec budú musieť odstrániť, aby namiesto nich v každom prípade vysadili nové.“

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM