Anton Hrachovský Samospráva

Zámčania sa znova stretli kvôli spracovaniu odpadu: Čaká sa na vyjadrenie ministerstva

Obyvatelia Nových Zámkov spísali proti zámeru petíciu. Aktuálne sa čaká na stavisko ministerstva. Zástupcovia investora návrh na diskusiu neakceptovali.

Ilustračný obrázok k článku Zámčania sa znova stretli kvôli spracovaniu odpadu: Čaká sa na vyjadrenie ministerstva
Foto: Anton Hrachovský

Dňa 12. júla sa v priestoroch Mestského úradu Nové Zámky konalo stretnutie občanov iniciované petičným výborom, na ktoré bol prizvaný aj investor zámeru vybudovať zariadenie na termické zhodnocovanie ostatného odpadu v širšom centre Nových Zámkov. Zúčastnili sa ho aj zástupcovia radnice, investor pozvanie neprijal.

Cieľom tohto stretnutia bolo podľa petičného výboru posúdenie objektívnych možností tejto investície.

Aktuálna situácia

Účelom stretnutia bolo podľa jeho zvolávateľov vyjasnenie si nejasností medzi všetkými zúčastnenými stranami. Zvolávatelia najprv oboznámili prítomných s petíciou a jej znením.

Petíciu doručil petičný výbor 28. mája Ministerstvu životného prostredia SR. „Za štyri dni bolo podpísaných 2626 ľudí,“ ho­voril o záujme obyvateľov Nových Zámkov člen výboru Milan Lukačovský.

Investor podľa Milana Lukačovského reagoval na petíciu tvrdo. V liste mal petičnému výboru pohroziť trestným oznámením za šírenie nepravdy a poplašnej správy. Zároveň ho vyzval na mimosúdne vyrovnanie. 

Ako problémy spomínaného zámeru uviedol petičný výbor údajné znečisťovanie životného prostredia, možné zhoršenie dopravy či možnosti znečistenia spodných vôd. Ministerstvo životného prostredia odpovedalo, že sa petíciou bude zaoberať.

Okrem toho obdržal rezort životného prostredia päť stanovísk z rôznych strán. Z toho tri negatívne – zo strany rezortných odborov odpadového hospodárstva a ochrany ovzdušia a tiež od mesta Nové Zámky.

K realizácii tohto zariadenia treba podľa radnice odhlasovanie zmeny územného plánu. Zároveň sa čaká na stanovisko Ministerstva životného prostredia. To by malo doraziť koncom júla, možno až v septembri.

Momentálne prebieha vypracovanie odborného posudku , o ktorom bude petičný výbor informovaný do 60 dní.

Postoj mesta

Aktuálne prebieha odborné posudzovanie zámeru, na starosti ho má Odbor životného prostredia Okresného úradu Nové Zámky. Mesto dalo voči zámeru v rámci posudzovania zamietavé stanovisko. Iný názor už mal Odbor životného prostredia Okresného úradu. „Mesto podalo v zákonnej lehote odvolanie. Či bude rešpektované alebo nie, to je už na ďalších úradoch. Keď budú obyvatelia cítiť potrebu vyjadriť sa k tomu, že takýto zámer nechcú a mesto bude mať možnosť, podporí ich záujmy,“ dodal primátor Otokar Klein. „Dotknutý areál patrí do územia občianskej vybavenosti, kde sú zariadenia odpadového hospodárstva neprípustné,“ znie názor Mestského úradu na základe Územného plánu mesta.

V areáli nemocnice sa má podľa radnice spracovávať len odpad vyprodukovaný novozámockou nemocnicou. Prvý viceprimátor mesta Lukáš Štefánik sa vyjadril, že zmenu územného plánu kvôli vybudovaniu tohto zariadenia nepodporí. „Podľa mojich informácií, aby bol projekt zrealizovaný, musí byť poslancami mesta schválená zmena územného plánu. Za seba môžem povedať, že to nepodporím,“ po­vedal viceprimátor Štefánik.

„Keby malo takéto zariadenie fungovať na okraji mesta alebo v priemyselnom parku, tak je to v poriadku. Mesto a jeho občania rozhodujú o tom, kde takáto technológia môže fungovať. Keď sa mesto rozhodne, že takáto technológia môže fungovať na Hlavnom námestí, tak životné prostredie s tým bude súhlasiť,“ povedal prednosta Okresného úradu Bertalan Bóna. 

Aktuálne spracovanie odpadu

Plánovaná prevádzka má nadväzovať na už existujúcu prevádzku, ktorá funguje so zariadením na spracovanie nebezpečných odpadov zo zdravotnej alebo veterinárnej starostlivosti.

Už v máji sa vyjadril medicínsky riaditeľ novozámockej nemocnice Zoltán Danczi, že opatrenia v areáli nemocnice nie sú ideálne a má sa v ňom šíriť zápach.

„Novozámocká nemocnica vyprodukuje ročne zhruba 50 ton nebezpečného biologického odpadu zo zdravotníckych zariadení. Kapacita novej technológie má byť 2000 ton ročne. To znamená, že zo Slovenska sa dovezie až 1950 ton odpadu. Toto je zásadný problém,“ vyjadril sa na margo už existujúcej situácie ďalší člen petičného výboru Otto Mausch.

Správa o hodnotení realizácie zariadenia na termické zhodnocovanie odpadu hovorí o tom, že výstupom z prevádzky firmy PolyStar s.r.o. je 980 ton spracovaného odpadu.

Produkcia odpadu zo strany novozámockej nemocnice je podľa dostupných údajov, ktoré si od nemocnice vyžiadala radnica, na úrovni necelých 50 ton ročne. Plánovaný zámer hovorí o spracovaní až 2 000 ton ročne.

Členovia petičného výboru navyše poukazujú na fakt, že preprava nemocničného odpadu podlieha špeciálnym kritériám. „My, ako občania, nepôjdeme do odborných analýz. To nie je naša úloha. Apelujem na mesto aj Okresný úrad, pretože to sú odborné útvary. Ľudí, ktorí pracujú pre tieto úrady, sme tiež volili. Tak nech pracujú pre nás. Z vyjadrení týchto útvarov mám pocit, akoby sa posúval horúci zemiak,“ povedal člen petičného výboru. 

Účastníci stretnutia sa zhodli, že treba spraviť hĺbkovú analýzu, či už súčasný stav je v súlade s platnými povoleniami ako aj či navrhované objemy spracovania odpadu sú v súlade s oprávnenými záujmami obyvateľov, územným plánom mesta a rozsahom platných povolení.

Prednosta Okresného úradu a zároveň jeden z poslancov Bertalan Bóna prisľúbil, že jeho úrad vypracuje chronologicky (od času, keď začala firma spracovávať odpad v areáli nemocnice) vývoj situácie a pokiaľ to bude možné, vyšle na inšpekciu zamestnancov odboru starostlivosti o životné prostredie. „Všet­ky tieto veci zverejním,“ prisľú­bil Bóna. Zároveň podotkol, že aktuálne spracovanie odpadu je z hľadiska pohľadu Odboru životného prostredia v poriadku. Problém je podľa neho v rozširovaní spotreby odpadu.

Na stanovisko k celému prípadu sme sa pýtali aj samotnej firmy Wastech s.r.o., do doby vydania článku však jej zástupcovia nereagovali.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM