Anton Hrachovský Šport

Šanca na posun v celkovom rankingu: Výkony novozámockých atlétov idú nahor

Atlétka Rebeka Žibritová predvádza výborné výkony nielen doma ale aj v zahraničí. Vďaka zlepšeniu výkonnosti má novozámocký klub šancu na lepšie umiestnenie než pred rokom.

Ilustračný obrázok k článku Šanca na posun v celkovom rankingu: Výkony novozámockých atlétov idú nahor
Zdroj: AC Nové Zámky

Už niekoľko rokov sa v Poľsku pravidelne organizuje medzinárodné stretnutie mladšieho žiactva, kde štartujú vždy tabuľkovo najlepší pretekári jednotlivých krajín. Posledné tri roky sa toto stretnutie konalo v mestečku Lowicz pri Varšave. V roku 2018 na ňom štartovali výbery najmladších adeptov atletiky z Maďarska, Estónska, Lotyšska, Slovenska a domáceho Poľska.

Do reprezentačného, vyše 30-členného kádra Slovenska, sa dostali aj štyria pretekári novozámockého AC.

Ako najlepší zo Slovenska v skoku do diaľky reprezentoval Nové Zámky Lukáš Grolmus, ktorý výkonom 471 cm obsadil piate miesto. Taktiež na piatom mieste dobehol v behu na 300 m Regó Dániel, ako štvrtá skončila v behu na 600 m Laura Tomanová. Najlepšie si v Poľsku počínala v behu na 300 m talentovaná a všestranná Rebeka Žibritová (na snímke), ktorá získala striebornú medailu kvalitným časom 42,86 s.

AC Nové Zámky – najúspešnejší klub

Svoju všestrannosť potvrdila Žibritová, zverenkyňa trénera Juraja Száka, aj na Majstrovstvách Slovenska mladšieho žiactva na novovybudovanej tartanovej dráhe v Michalovciach. „V povinnej kombinácii disciplín nemohla štartovať v behu na 150 m, kde bola tabuľkovo najlepšia na Slovensku, pretože si vybrala skok do diaľky,“ povedal Peter Straňovský z vedenia AC Nové Zámky.

V skoku do diaľky potvrdila svoju tohtoročnú vysokú stabilitu výkonov a zvíťazila skokom dlhým 494 cm.

K zlatu v diaľke pridala striebornú medailu v behu na 60 m prekážok v osobnom rekorde 10,00s. Nakoniec bola aj členkou bronzovej štafety dievčat na 4×60 m časom 32,98, kde bežala spolu s Laurou Tomanovou, Leou Ursíny a Ninou Levákovou.

„Aj vďaka tomuto medailovému záberu Rebeky Žibritovej, ku ktorej sa pridali výbornými výkonmi ďalší siedmi členovia mini výpravy Nových Zámkov, sa Atletický club Nové Zámky stal najlepším klubom Slovenska nie len v medailovej bilancii so ziskom dvoch zlatých, troch strieborných a dvoch bronzových medailí, ale s 59 bodmi aj najlepšie bodujúcim klubom pri bodovaní prvých ôsmych miest,“ zvestoval pozitívne správy Peter Straňovský.

Osobné rekordy a zlato pre chlapcov

Druhé zlato pridala štafeta chlapcov v behu na 60 m časom 32,50 v zložení Regó Dániel, Martin Andi, Matúš Kucman a Martin Peregrín. Peregrín pridal k štafetovému titulu aj druhé miesto v skoku do diaľky v osobnom rekorde 512 cm a v behu na 600 m skončil na 7. mieste časom.

Druhá bola aj Laura Tomanová v behu na 600 m. Poslednú bronzovú medailu pridal v behu na 600 m časom Regó Dániel. Ďalšie bodované finálové umiestenia získala dvojica pretekárov Martin Andi v behu na 1500 m v osobnom rekorde 5:09,82 a Lea Ursíny, tak isto v osobnom rekorde v behu na 150 m časom 21,10.

Pred Majstrovstvami Slovenska mužov a žien je AC Nové Zámky v bodovaní klubov stále na ôsmom mieste so ziskom 334 bodov s 29 medailovými umiestneniami – bodovo a medailovo už na úrovni vlaňajšej celoročnej bilancie.

Šanca na posun

„Oproti rokom 2014 až 2017 sme opäť zaznamenali výkonnostný posun. Pokým pretekárom a ich trénerom vyjde letná príprava čo najlepšie, mohla by novozámocká atletika skončiť aj na 7. mieste pred Sláviou TU Košice. Môže totiž veľmi dobre zabodovať na M SR staršieho žiactva, vo viacbojoch mladšieho žiactva a nakoniec aj na M SR v cezpoľnom behu jednotlivcov a družstiev,“ povedal Peter Straňovský.

Na priebežnom šiestom mieste z 94 registrovaných a 83 bodujúcich klubov Slovenska je AC Stavbár Nitra, piaty je Spartak Dubnica, štvrtá je Slávia STU Bratislava, tretia Slávia SŠ za druhou ŠK Dukla Banská Bystrica. Na vedúcej pozícii, ako po minulé roky, je s výrazným náskokom ŠK ŠOG Nitra.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM