Anton Hrachovský Samospráva

Poslanci v Zámkoch si dali mimoriadne zasadanie: Dotácie dostali nakoniec zelenú

Športové a kultúrne dotácie budú nakoniec uvoľnené v prospech žiadateľov. Rozhodli o tom poslanci mesta na mimoriadnom zasadnutí.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci v Zámkoch si dali mimoriadne zasadanie: Dotácie dostali nakoniec zelenú
Foto: Anton Hrachovský

V pondelok 17. septembra sa v Nových Zámkoch konalo mimoriadne mestské zastupiteľstvo. Zúčastnilo sa ho len 17 poslancov z 25 a jeho témou bolo opätovné rozhodovanie o uvoľnení dodatočných dotácií pre športové kluby a kultúrne ustanovizne v meste.

Výnimky na vyše 200-tisíc

Kluby už na júnovom a neskôr i na septembrovom zastupiteľstve žiadali výnimku v zmysle § 6 ods. 10 VZN č. 9/2017 o poskytovaní dotácií právnickým osobám a fyzickým osobám podnikateľom z rozpočtu mesta Nové Zámky. Poslanci vtedy ich žiadosti zamietli.

Nakoniec sa však kluby dočkali. Poslanci na tretíkrát odhlasovali uvoľnenie prostriedkov, celkovo tak dodatočné financie pre štyri kluby (hádzaná, futbal, hokej, atletika) predstavujú 204 500 eur.

Tabuľky existujú, ale sú vraj nezmyselné

Z poslancov, ktorí začiatkom septembra zahlasovali proti dotačným výnimkám, sa mimoriadneho zastupiteľstva zúčastnil iba Štefan Prešinský. I jemu, podobne, ako niektorým jeho kolegom, chýbali relevantné pravidlá, resp. funkčný kľúč na prerozdelenie financií. 17. septembra však nakoniec za dotácie zahlasoval. Ako sám povedal, nechcel, aby na problémy mesta doplatili rodičia športujúcich detí.

Problémom je podľa viacerých poslancov nastavenie spravodlivých kritérií pre udeľovanie dotácií. „Na minulom zastupiteľstve som hlasoval proti udeleniu dotácií, pretože som očakával, že odborná komisia vysvetlí, na základe čoho odporúča prideliť tú-ktorú dotáciu,“ vysvetlil Prešinský spôsob svojho hlasovania na predchádzajúcom stretnutí poslancov.

„V žiadnom prípade som nehlasoval proti športu, aj som to vysvetlil. Som len proti tomu, aby sa rozdeľovali dotácie tak, ako sa rozdeľujú doteraz. Urobme pravidlá, aby bolo všetko transparentné a nie je problém zahlasovať za dotácie,“ zareagoval Prešinský na poznámku poslanca Valenta, že mesto má šport podporovať zo zákona.

Prešinský predniesol aj dva pozmeňujúce návrhy. V tom prvom išlo o to, aby všetky poskytnuté dotácie išli na podporu detí a mládeže. Druhý navrhoval, aby kluby uhrádzali všetky športové potreby bezhotovostne. Ani jeden z návrhov však nezískal podporu poslaneckých kolegov.

Poslanec Schwarz pripomenul, že ako nedávno uviedli jeho kolegovia a bývalí predsedovia športovej komisie Jaromír Valent a Helena Bohátová, spravodlivý spôsob sa zrealizovať nedá. „Mládež musí mať nejaké vzory. A vzor, to sú dospelí. Deti, mládež a dospelí, to sú v športe spojené nádoby,“ reagoval na Prešinského prvý návrh. Zároveň podotkol, že súhlasí, že financovanie športu musí byť transparentné.

To pripomenula aj poslankyňa Bohátová, jej kolegyňa Malperová zase dodala, že tabuľky na prerozdeľovanie dotácií síce existujú, no sú nezmyselné.

„Nie je isté, že naše mesto má na to, aby vedelo dotovať tri také veľké kluby. Myslím, že v budúcnosti bude treba veľmi zvážiť, ktorý bude ten TOP klub. Ale v zásade som za šport,“ pridal sa do rozpravy poslanec Bóna.

Dotácie dostali zelenú

Poslanci nakoniec pripravený materiál schválili. „Šport v našom meste si môže vydýchnuť! Pomyselný ľadoborec v podobe zástancov a priateľov športu, fanúšikov, hráčov, funkcionárov dokázal preboriť neoblomne pevný ľadovec,“ vyjadril sa po mimoriadnom zastupiteľstve na svojom profile na sociálnej sieti poslanec a hrajúci manažér hádzanárov Tomáš Straňovský. Počas rokovania poslancov ešte pripomenul, že nešlo o navýšenie dotácií, len žiadanie takej sumy, akú kluby dostávali po minulé roky.

Klubom tak boli v rámci výnimky udelené dotácie v nasledovných výškach:

Šport

  • MHC Štart Nové Zámky – 42 500 eur (požadovali 53 160 eur)
  • OZ Hokej Nové Zámky – 130 500 eur (požadovali 200 000 eur)
  • FKM Nové Zámky – 25 000 eur (požadovali 60 000 eur)
  • Atletický klub Nové Zámky – 6 500 eur (požadovali 20 000 eur)

Kultúra

  • Novozámocký občiansky klub, o. z. – 1 000 eur (požadovali 1 600 eur)
  • KultúrKorzo, o. z. – 2 500 eur (požadovali 5 000 eur)
  • Umelecké aktivity o. z. – 2 500 eur (požadovali 5 500 eur)

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM