Anton Hrachovský Samospráva

Športové kluby v Zámkoch obišli naprázdno: Poslanci zamietli žiadosti o dotácie

Na zasadnutie Mestského zastupiteľstva predložilo niekoľko športových klubov žiadosť o dotáciu. Poslanci však boli proti. Pozrite, koľko financií jednotlivé oddiely žiadali.

Ilustračný obrázok k článku Športové kluby v Zámkoch obišli naprázdno: Poslanci zamietli žiadosti o dotácie
Foto: Anton Hrachovský

Na septembrovom mestskom zastupiteľstve sa poslancom dostal na stôl i návrh na prerokovanie poskytnutia dotácií vyžadujúcich výnimku v zmysle platného VZN. O výnimku, resp. mimoriadnu dotáciu žiadali štyri športové a tri kultúrne subjekty. Celkovo navrhla komisia na prerozdelenie 204 500 eur.

Výnimočné dotácie zamietnuté

Existujúce VZN o poskytovaní dotácií hovorí o tom, že výnimku môže zastupiteľstvu odporučiť príslušná odborná komisia. O jej návrhu následne rokujú poslanci.

Poslanec Koloman Forró predniesol návrh hlasovať o jednotlivých žiadostiach zvlášť. „Nechcem, aby boli poškodené ešte ďalšie športy, no nemôžem súhlasiť s navrhovanou dotáciou pre hokejový klub. Vidím tam jednoznačný konflikt záujmov, čo sa týka osoby predsedu športovej komisie,“ zdôvodnil svoj návrh Koloman Forró. V reakcii nato naznačil predseda športovej komisie Michal Tóth zaujatosť Kolomana Forró voči svojej osobe. Forróov návrh nakoniec neprešiel, hlasovalo zaň len 10 poslancov a tak išli žiadosti o dotácie do hlasovania ako jeden balík.

Dotačné výnimky pre kluby nakoniec schválené neboli, hlasovalo za ne len 14 poslancov z 23 prítomných. V prípade výnimky pre dotácie sú totiž potrebné až 3/5 hlasov.

Chýbajú kritériá

Problémom je podľa poslancov nastavenie spravodlivých kritérií pre udeľovanie dotácií. „Kto vymyslí spravodlivé kritériá, dostane Nobelovu cenu. To sa nedá. Niektoré športy sú pre jednotlivcom, iné sú kolektívne, ďalšie zase olympijské a tak ďalej,“ povedal poslanec Jaromír Valent, podľa ktorého bol doteraz nejlepší osobný prístup, ktorý mala v minulom volebnom období aplikovať komisia športu a práce s mládežou pod jeho vedením. Podľa jeho slov išlo o ´sondovanie´ členov komisie priamo v športových kluboch.

Kľúču na prerozdeľovanie dotácií sa dožadovali poslanci Katonovci. Predseda športovej komisie Michal Tóth tvrdí, že existujú matematické tabuľky, podľa ktorých sa návrhy na dotácie tvoria.

Koloman Forró pri tejto príležitosti pripomenul futsalový klub MFK Ivekol Nové Zámky, ktorý len nedávno po 10 rokoch skončil v slovenskej extralige. Pomôcť mu k tomu mal podľa jeho slov aj spôsob, akým komisia športu navrhuje výšku dotácií. Jeho menovec László Forró opätovne predostrel návrh, ktorý by v prípade schválenia dotácií na šport, vyčlenil rovnakú sumu na kultúru. Poslankyňa Bohátová zas prišla s návrhom motivačnej zložky pri dotovaní seniorského športu.

Sklamanie z hlasovania

Sklamanie z hlasovania o dotáciách neskrýval poslanec a hádzanársky manažér Tomáš Straňovský, ktorý hovorí o pochovávaní športu v meste. „V dnešnej dobe si každý svoje financie pevne drží v rukách, je ťažké získať si generálneho sponzora alebo pár menších spoznorov, aby podporili konkrétny športový klub. Práve z toho dôvodu je hlavným chlebodarcom väčšiny novozámockých športových klubov mesto. Mesto, ktorého názor je vyjadrený 25 ľuďmi…,“ napísal na svojom profile na sociálnej sieti. „Týmto ťažkým, priam existenčným problémom sa brodí kopa športových klubov a my, poslanci, namiesto toho, aby sme ich pochopili a podporili, vidíme opätovne len (pre niekoho zbytočné) výdavky z mestskej pokladnice, resp. hráme si svoje žabomyšie vojny a kašleme na argumenty prosiacich klubov, nehľadiac na základné potreby detí a mládeže!“ dodal Straňovský.

Mestská rada pôvodne odporučila schváliť nasledovné dotácie. Poslanci ich však nakoniec zamietli.

Šport

  • MHC Štart Nové Zámky – 37 500 eur (požadovali 53 160 eur)
  • OZ Hokej Nové Zámky – 142 500 eur (požadovali 200 000 eur)
  • FKM Nové Zámky – 20 000 eur (požadovali 60 000 eur)
  • Atletický klub Nové Zámky – 4 500 eur (požadovali 20 000 eur)

Kultúra

  • Novozámocký občiansky klub, o. z. – 1 000 eur (požadovali 1 600 eur)
  • KultúrKorzo, o. z. – 2 500 eur (požadovali 5 000 eur)
  • Umelecké aktivity o. z. – 2 500 eur (požadovali 5 500 eur)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM