Anton Hrachovský Samospráva

Zámky by mali fungovať s participatívnym rozpočtom: Poslanci schválili jeho koncept

Jednou z prejednávaných tém na Mestskom zastupiteľstve v Nových Zámkoch bola aj možnosť uplatňovať novú formu rozpočtu. Poslanci navrhovaný koncept schválili.

Ilustračný obrázok k článku Zámky by mali fungovať s participatívnym rozpočtom: Poslanci schválili jeho koncept
Foto: Anton Hrachovský

Na septembrovom Mestskom zastupiteľstve prebrali novozámockí poslanci tiež možnosť zavedenia participatívneho rozpočtu – takého, na ktorého tvorbe by sa podieľali aj občania.

Participatívny rozpočet

Cieľom zavedenia participatívneho rozpočtu má byť možnosť pre obyvateľov demokraticky, otvorene a spoločne využívať verejné zdroje na realizáciu vlastných nápadov pre zlepšenie mesta. Mestský úrad ním chce zároveň nabádať občanov k záujmu o mestské mechanizmy, investície a projekty.

V prvom kroku by malo prísť k vyčleneniu bianco čiastky z rozpočtu na rok 2019. Z tejto sumy by sa čerpali prostriedky na občianske projekty. Následne by sa stanovili výzvy a termíny na podávanie projektov a námetov, kde by sa mohli občania zapojiť svojimi nápadmi.

Tie najlepšie chce radnica verejne vyhodnotiť a prideliť im finančné prostriedky, aby sa následne mohli zrealizovať. Detaily fungovania participatívneho rozpočtu a tiež vyčlenená bianco suma sa však dohodnú neskôr, keď bude známy presný rozpočet mesta.

Občianske projekty sú v tomto chápaní brané ako nízkonákladové, svojpomocne zrealizovateľné aktivity týkajúce sa malých častí a vecí. Má ísť o mikrofinancovanie takýchto nápadov a podnetov, ktoré budú slúžiť na rozvoj verejných priestorov a verejných služieb. Obyvatelia sa budú môcť uchádzať priamo o financie z mestského rozpočtu, v prípade, že takýto projekt vypracujú.

Radnica si od takejto formy rozpočtu sľubuje aj ´bonus´ v podobe informácií, akým smerom by sa mali určité aktivity mesta uberať, priamo od obyvateľov.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM