Anton Hrachovský Kultúra

O histórii platenia v Nových Zámkoch: Nechýba ani veľmi cenný keltský poklad

Výstava v novozámockom múzeu ukáže niekoľko historických skvostov. Vrátane vzácnych mincí z nášho okolia.

Ilustračný obrázok k článku O histórii platenia v Nových Zámkoch: Nechýba ani veľmi cenný keltský poklad
Zdroj: Martin Furman

Od mešca k bankomatu je názov novej výstavy, ktorá je v Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch sprístupnená od 30. mája. Nová expozícia predstavuje dejiny peňazí na území Slovenska od najstarších čias až po dnešok. Ide o reinštaláciu výstavy prezentujúcej najzaujímavejšie predmety z numizmatickej zbierky Tekovského múzea v Leviciach doplnenej o výber predmincových platidiel z fondu archeológie a o predmety od súkromných zberateľov.

Historické platidlá v Nových Zámkoch

Na výstave v Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch je prezentovaný výber najzaujímavejších zbierkových predmetov a hromadných nálezov z Levického okresu. Je medzi nimi aj časť keltského pokladu z Levíc, ktorý patrí medzi najcennejšie nálezy uložené v múzeu.

Ide o zlatý statér a strieborné tetradrachmy razené v druhom storočí pred naším letopočtom. „Ich výnimočnosť spočíva v značke, ktorá bola akýmsi neskôr pridaným bezpečnostným prvkom, ktorý overoval ich pravosť,“ pripomenuli organizátori výstavy.

Okrem tohto pokladu je vystavený aj hromadný nález mincí zo Želiezoviec, Šaroviec a Bátoviec. K zaujímavostiam expozície patria aj razby arpádovských panovníkov. V zbierkach múzea sa nachádzajú okrem iných aj minca kráľa Štefana I., Ladislava I. a Bela IV., ale aj razby z obdobia panovania Habsburgovcov, predovšetkým poklad mincí Leopolda I. zo Šaroviec alebo vzácny toliar Ferdinanda II. z roku 1634, ktorý bol vyrazený v Sedmohradsku.

Platidlá Československa

Výstava pokračuje prezentáciou mincí a bankoviek Československej republiky od jej vzniku až po rozpad. „Nevynechávame ani obdobie druhej svetovej vojny a vojnovej Slovenskej republiky. Prezentácia numizmatiky, samozrejme, zachytáva aj prechod z korunovej meny na euro. Týmto sa dostávame až do súčasnosti. Najmladšou mincou prezentovanou na výstave je 100-eurová zlatá minca na 400. výročie korunovácie Ferdinanda II. v Bratislave, ktorá bola vydaná v roku 2018. Výstava bude prístupná do 20. júla,“ informovali o tom organizátori.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM