Anton Hrachovský Rôzne

Hromadný úhyn 16 labutí v okrese Nové Zámky: Čo zabilo tieto krásne tvory?

V Dvoroch nad Žitavou uhynulo až 16 labutí. Odborníci skúmajú, čo bolo príčinou ich úmrtia. Prednedávnom sa navyše na Slovensku objavila vtáčia chrípka.

Ilustračný obrázok k článku Hromadný úhyn 16 labutí v okrese Nové Zámky: Čo zabilo tieto krásne tvory?
Zdroj: TASR

V jazere vo Dvoroch nad Žitavou v okrese Nové Zámky bolo v stredu 11. januára nájdených 16 uhynutých voľne žijúcich labutí. Informovala o tom riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Nových Zámkoch Katarína Tóthová. Ich telá previezli do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu vo Zvolene, kde sa podrobia testom. Na otázku, aká bola príčina uhynutia a či je podozrenie na vtáčiu chrípku, Tóthová nevedela odpovedať, keďže výsledky testov budú známe pravdepodobne až 13. januára.

Možný súvis s vtáčou chrípkou

V priebehu posledných dní sa na Slovensku vyskytlo niekoľko prípadov vtáčej chrípky. Okrem možného výskytu vo Dvoroch nad Žitavou boli v posledných dňoch potvrdené nákazy vtáčou chrípkou – neďaleko Komárna bolo laboratórne potvrdených niekoľko prípadov jej výskytu. Preto je na mieste podozrenie, či aj v prípade uhynutých labutí vo Dvoroch nad Žitavou, nejde o rovnaký dôvod úmrtia.

Vírus zistili aj v košickej Zoologickej záhrade, kde sa ním nakazili kačice, v Prešove pri úžitkovom drobnochove, ďalším ohniskom bola Bratislava. Začiatkom roka sa nákaza potvrdila i v susedných Čechách, neďaleko Prahy.

Vírus by sa nemal prenášať na ľudí

Podľa epidemiológov by sa subtyp vírusu vtáčej chrípky, ktorá sa objavila na Slovensku, nemal prenášať na ľudí. Vírus A(H5N8) doteraz potvrdili iba u zvierat a nezaznamenal sa jeho prenos zo zvierat na ľudí. „Predpokladáme, že vírus A(H5), ktorý bol potvrdený v SR, bude po bližšej špecifikácii zhodný s vírusom A(H5N8),“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Úrad verejného zdravotníctva SR epidemiologickú situáciu na Slovensku naďalej monitoruje a varuje hospodárov.

„Naďalej platí naša výzva pre chovateľov, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a zabránili kontaktu s divo žijúcimi vtákmi. V prípade väčšieho úhynu vtáctva prosíme chovateľov, ale aj verejnosť, aby bezodkladne informovali štátnu alebo regionálnu veterinárnu a potravinovú správu,“ vyhlásila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM