Anton Hrachovský Samospráva

Hodnotenie separácie odpadu v Zámkoch: Najvyšší kontrolný úrad vydal odporúčania

Najvyšší kontrolný úrad podrobil mesto Nové Zámky kontrole z hľadiska miery separácie odpadu. Pozrite sa, čo kontrola odhalila.

Ilustračný obrázok k článku Hodnotenie separácie odpadu v Zámkoch: Najvyšší kontrolný úrad vydal odporúčania
13
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) Slovenskej republiky vykonal v Nových Zámkoch kontrolu efektívnosti a účinnosti triedeného zberu komunálneho odpadu. Účelom bolo zhodnotenie stavu vo vzťahu k plneniu cieľov EÚ. Od 30. augusta do 14. novembra 2018 prebehla kontrola zameriavajúca sa na obdobie medzi rokom 2015 a 1. polrokom 2018.

Dôvodom je zaostávanie Slovenska

Príčinou kontroly bol fakt, že na Slovensku je vo vzťahu k plneniu cieľov EÚ v odpadovom hospodárstve nízka miera triedenia komunálneho odpadu v porovnaní s ostatnými členskými štátmi EÚ. Slovensko sa ciele zaviazalo do konca roku 2020 triediť odpad na úrovni 60 %.

Ako NKÚ uvádza vo svojej správe, najdôležitejšou činnosťou by mala byť prevencia vzniku odpadu. V prípade jeho vzniku by mal byť odpad vhodnou formou zhodnotený a jeho skládkovanie a zneškodňovanie by malo byť až poslednou možnosťou. Realita na Slovensku je podľa NKÚ presne opačná.

Téma riešenia problematiky odpadov je dôležitá aj pre občanov, ktorí za nakladanie s odpadom platí vo forme miestneho poplatku.

Zámerom programu, ktorý mestský úrad prijal, bolo mesto bez odpadkov, nelegálnych skládok a ekologického dlhu. V nadväznosti na ciele Programu odpadového hospodárstva Nitrianskeho kraja prijali Nové Zámky na obdobie rokov 2016 – 2020 mesto štyri ciele:

  • zníženie množstva vzniku zmesového komunálneho odpadu
  • zvýšenie podielu triedeného odpadu na celkovom množstve komunálneho odpadu
  • zvýšenie zhodnotenia komunálneho odpadu
  • podpora predchádzania vzniku biologicky rozložiteľného od­padu

Výška poplatku za nakladanie s komunálnym je od roku 2016 vo výške 0,0630 eur za osobu a kalendárny deň, t. j. 23 eur za kalendárny rok. Za drobný stavebný odpad je sadzba vo výške 0,05 eur za kilogram. V roku 2017 muselo mesto na oblasť nakladania s odpadmi doplácať sumu 459 979,35 eur z vlastných zdrojov.

Pozreli sme sa na niekoľko zistení, ktoré z dokumentu Najvyššieho kontrolného úradu vyplývajú.

Niektoré zo zistení NKÚ

  • Zámerom programu, ktorý mestský úrad prijal, bolo mesto bez odpadkov, nelegálnych skládok a ekologického dlhu. Mesto si však nestanovilo žiadne ciele, ktorými chcelo tento zámer dosiahnuť.
  • Tiež sa zistilo, že mesto neviedlo evidenčné listy odpadu – bola nedodržaná vyhláška o evidenčnej a ohlasovacej povinnosti. Preverením údajov o odpadoch vykazovaných mestom bola zistená významná odchýlka.
  • NKÚ konštatuje, že mesto v spolupráci s OZV (organizácia zodpovednosti výrobcov) organizovalo rôzne aktivity na podporu zvýšenia triedenia komunálneho odpadu a občanov o systéme triedeného zberu dostatočne informovalo.
  • Mesto v kontrolovanom období nerealizovalo žiadne projekty zamerané na nakladanie s komunálnym odpadom z prostriedkov EU.
  • Zavedenie inštitútu rozšírenej zodpovednosti výrobcov malo pozitívny dopad na pokles nákladov na nakladanie s komunálnym odpadom, ktoré znášalo mesto.
  • Zavedenie rozšírenej zodpovednosti výrobcov však malo výrazne pozitívny vplyv na zvyšovanie podielu triedeného odpadu v meste.
  • V roku 2017 možno nastavený systém nakladania s odpadmi v meste vyhodnotiť ako účinný. Podľa doterajšieho vývoja a na základe trendu vývoja podielu triedeného odpadu do roku 2020 je možné predpokladať, že Nové Zámky dosiahnu cieľ stanovený EÚ – triediť 60 % odpadu.
  • Tendencia triedenia odpadu je stúpajúca. V roku 2017 to bolo 37,31 %. Rok predtým (2016) triedili Zámčania odpad na úrovni 18,55 % a v roku 2015 to bolo 9,43 %. V roku 2018 je miera triedenia odpadu na úrovni medzi 50 až 60 %.
  • Mesto zabezpečilo triedenie všetkých povinných zložiek odpadu.
  • Výnosy z miestneho poplatku za komunálny a drobný stavebný odpad nepokrývali náklady mesta spojené s odpadovým hospodárstvom ani v jednom z rokov kontrolovaného obdobia. Dofinancovanie prebiehalo z mestského rozpočtu.
  • Systém zberu triedeného odpadu v meste bol nastavený správne, požiadavky na dostupnosť kontajnerov pre občana boli pri papieri splnené na 102 %, pri skle na 124 % a pri plastoch/kovoch/te­trapakoch na 100 %.
  • Počas kontrolovaného obdobia celkové náklady mesta na nakladanie s komunálnym odpadom klesali. V roku 2017 pripadlo 68,86 % z nich na prepravu (odvoz) a 31,14 % išlo na skládkovanie.

Odporúčania NKÚ a prijaté opatrenia

Najvyšší kontrolný úrad na základe výsledkov kontroly, navrhol Mestu Nové Zámky tri odporúčania. Radnica na ne zareagovala tromi opatreniami.

  • V programovom rozpočte mesta odporúčal NKÚ zadefinovať ciele a stanoviť merateľné ukazovatele pre oblasť odpadového hospodárstva. Mesto toto odporúčanie ku koncu roka 2018 splnilo.
  • Zaslať opravné ohlásenie o vzniku odpadu a nakladaní s nim za rok 2017. Radnica tak rovnako ku koncu roka 2018 spravila.
  • Zváženie možnosti zvýšenia miestneho poplatku za komunálny a drobný stavebný odpad, keďže mesto by nemalo doplácať na nakladanie s odpadmi z vlastného rozpočtu. Výsledkom bol návrh Všeobecne záväzného nariadenia o miestnom poplatku za komunálne a drobné stavebné odpady. Radnica doň zapracovala zvýšenie poplatku o 4 eurá ročne. Poslanci ho však na marcovom zastupiteľstve neschválili. Predpoklad je, že sa na prejednávanie dostane opäť na júnovom rokovaní poslancov.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Jednou z horúcich tém v Nových Zámkoch je prekrývanie kontajnerovísk
13
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM