Správy

V Nitre sa opäť hovorí o LANOVKE na Zobor: Chcú zbierať podpisy za jej výstavbu

Pred pár rokmi projekt lanovky na Zobor stopli a nedostal sa do územného plánu. Združenie je však presvedčené, že podporovateľov lanovky je viac ako odporcov.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre sa opäť hovorí o LANOVKE na Zobor: Chcú zbierať podpisy za jej výstavbu
16
Galéria
Zdroj: zuskin s.r.o.

Naposledy sa veľmi intenzívne o výstavbe novej lanovej dráhy na Zobor hovorilo v rokoch 2017 a 2018. Kompletný projekt dalo vtedy vypracovať Biskupstvo Nitra.

Našlo sa však niekoľko odporcov, ktorí spísali petíciu proti jej výstavbe. Biskupstvo preto od projektu upustilo.

Ochranári sú proti

Aktivisti a ochranári vtedy upozorňovali na negatívne dopady na prírodu a vzácne biotopy, ktoré sa v území nachádzajú.

„Ak by sa nová trasa lanovky dostala do územného plánu mesta, predbehol by sa proces posudzovania jej vplyvov na životné prostredie. Výsledkom tohto posudzovania pri tom môže byť aj to, že stavba lanovky nebude odporučená, prípadne bude navrhnuté iné trasovanie,“ povedal vtedy Peter Mederly zo združenia Nitrianske fórum, ktoré v roku 2018 iniciovalo petíciu proti výstavbe lanovky.

Zároveň pripomenul, že územie Zobora je rozlohou malé, ale bohaté na výskyt mnohých vzácnych biotopov, živočíchov a rastlín. „Už dnes je tak navštevované turistami, že je to na hranici únosnosti. Ak by sem dovážali turistov autobusy a lanovka, situácia by sa ešte zhoršila. Myslím, že nikto nechce, aby Zobor dopadol ako Demänovská dolina,“ skonštatoval vtedy Mederly.

Na nespokojnosť obyvateľov s novou trasou upozorňovala aj vtedajšia poslankyňa Renáta Kolenčíková.

Prečítajte si tiež

Začnú zbierať podpisy

Po rokoch však chce oživiť debatu o lanovke združenie Zoborský skrášľovací spolok, ktoré pripravuje podpisovú akciu. Najskôr plánujú zistiť skutočný postoj väčšiny Zoborčanov.

„Ak to nebude stačiť na rozhýbanie mestských poslancov, aby novú lanovku zaradili do územného plánu, sme odhodlaní osloviť obyvateľov celej Nitry,“ povedal pre pravda.sk šéf združenia Andrej Berkes.

Odhaduje, že projekt lanovky podporí viac ako polovica zo 7 500 obyvateľov Zobora. Dokopy by chceli získať asi päťtisíc hlasov.

Zámer postaviť lanovku na Zobor sa objavil aj v zásobníku projektov, ktoré by mohli byť podporené z fondov EÚ. Rozhodovať o tom, ktorý návrh sa bude realizovať, bude Kooperačná rada. Nitra a okolitých 26 obcí môžu na svoje projekty získať celkovo 40 miliónov eur z eurofondov.

Pôvodná dvojsedadlová lanovka na Zobor sa začala budovať v roku 1966. Dlhá bola 1 375 metrov a do prevádzky bola uvedená v roku 1970. Kvôli zlému technickému stavu bola koncom roka 1993 odstavená. Zlý stav oceľových nosníkov a ostatných súčastí spôsobil, že musela byť na jeseň v roku 2009 celkom odstránená. Z pôvodnej stavby sa doteraz zachovala iba jej dolná a horná stanica.

Nová lanovka

Nová lanovka by v prípade výstavby neviedla starým koridorom, ale od Kláštornej ulice. Dĺžka lanovej dráhy bude 1 322 metrov, prepravná kapacita 300 osôb za hodinu. Na Zobor by vás vyviezla za 5 minút.

Na vrcholovej stanici by mala vzniknúť aj štvorpodlažná budova s reštauráciou a kaviarňou s vyhliadkovou terasou na prvom podlaží a s ubytovaním na ďalších troch podlažiach s celkovou kapacitou 35 lôžok.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hlasujte! Ste za výstavbu novej lanovky na Zobor?

Áno 62.4%
Nie 37.6%

Mohlo by vás zaujímať

VIZUALIZÁCIE: Lanovka na Zobor
16
Galéria
Zdroj: Martin Zuskin
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM