Správy

Nitriansky primátor vycestoval do Kolumbie: Zaujala ho aj miestna lanovka, FOTO

Marek Hattas pracovne vycestoval na medzinárodnú konferenciu do kolumbijskej Bogoty. Má ho inšpirovať, ako vytvoriť lepšie mestá.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky primátor vycestoval do Kolumbie: Zaujala ho aj miestna lanovka, FOTO
6
Galéria

Nitriansky primátor Marek Hattas odcestoval koncom januára na viacdňovú pracovnú cestu do Kolumbie. V hlavnom meste v Bogote sa koná medzinárodná konferencia. Na služobnej ceste ho sprevádzajú aj pracovníci mestského úradu. Primátor o tom informoval na sociálnej sieti.

„Do Kolumbie sme vycestovali na niekoľkodňovú pracovnú cestu spolu s kolegami z Mestského úradu v Nitre a Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre v rámci projektu IN-HABIT. Nitra je súčasťou projektu spolu so španielskou Cordobou, lotyšskou Rigou a talianskym mestom Lucca,“ napísal z Kolumbie nitriansky primátor.

Prečítajte si tiež

Cieľ pracovnej cesty

„Cieľom je zistiť ako môžu kultúra a kultúrne dedičstvo, potravinové zdroje, sociálne vzťahy, umenie či životné prostredie prispieť k väčšej inklúzii, zdraviu a lepším podmienkam pre život,“ priblížil.

Konkrétne v Nitre je podľa primátora cieľom vytvorenie „reverzibilnej multifunkčnej otvorenej mestskej krajiny pozdĺž 8 kilometrov dlhej cyklotrasy spájajúcej priemyselný park a mestskú časť Dražovce s centrom mesta“.

Preprava lanovkou

V stredu 1. februára sa v rámci konferencie na univerzite v Kolumbii stretol primátor s kľúčovými partnermi, s ktorými si vymenili skúsenosti z realizovaných projektov.

„Jedným z najzaujímavejších projektov, ktoré nám boli predstavené je lanovka pre obyvateľov žijúcich v časti Bolivar, na členitom kopcovitom teréne. Prepravu lanovkou, ktorá sa u nás používa väčšinou na turistické účely (ako napríklad dlhodobo diskutovaná lanovka na Zobor), tu využívajú obyvatelia na dennodenné dochádzanie do centra mesta. Za 4 roky prepravili 30 miliónov obyvateľov,“ uvádza primátor.

Jedných dychom dodáva, že pre mestské účely v Nitre to síce nie je, ale môžeme si podľa jeho slov „zobrať príklad z pozitívneho dopadu kvalitnej verejnej dopravy na život obyvateľov v danej lokalite“.

Buspruhy a parklety

Dôležité je podľa primátora prepájanie rôznych komunít a profesií. „Do procesu stavby lanovky totiž boli zapojené miestne komunity a ich lídri, umelci, sociálni pracovníci. Spoločne upravili verejné priestranstvá v oblastiach stanovíšť, postavili komunitné centrá, knižnicu, kultúrne centrum, múzeum a urobili ďalších 80 intervencii, vďaka ktorým pozdvihli životnú úroveň danej oblasti,“ priblížil primátor.

„Samozrejmosťou v Bogote sú buspruhy, parklety, zeleň, kvalitné verejné priestranstvá, parky či kultúrne inštitúcie. Je jedno, na ktorom kontinente sa nachádzate, základné stavebné prvky kvalitného života obyvateľov v ich mestách sú rovnaké, treba ich len realizovať a napĺňať,“ dodal nitriansky primátor Marek Hattas.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Marek Hattas na pracovnej ceste v Kolumbii, 1. februára 2023
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM