Správy

V Nitre rekonštruujú hvezdáreň: Pribudne nový ďalekohľad aj moderná KUPOLA!

Nitrianska hvezdáreň prechádza veľkou modernizáciou. Pribudne tu nový ďalekohľad, kupola a ďalšie zaujímavé novinky pre návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre rekonštruujú hvezdáreň: Pribudne nový ďalekohľad aj moderná KUPOLA!
Zdroj: Dnes24.sk

Hvezdáreň v Krajskom osvetovom stredisku (KOS) v Nitre je zatvorená. Dôvodom je rozsiahla rekonštrukcia.

Návštevníci sa môžu tešiť napríklad na nový ďalekohľad aj laserové nástenné panely. Informovala nás o tom Jana Ondrušková, odborná pracovníčka pre vzdelávanie v astronómii, prevencii negatívnych spoločenských javov a pre vzdelávanie pracovníkov v kultúre KOS v Nitre.

„Robí sa obnova obkladov stien, dlažby, schodov, bude sa osádzať nová moderná kupola, nový ďalekohľad. Rozšíria sa priestory prístupné verejnosti pod kupolou, kam osadíme interaktívne laserové nástenné didaktické panely vysvetľujúce princípy funkcie oka a rôznych typov ďalekohľadov,“ vymenúva Ondrušková.

Prečítajte si tiež

Ďalšie novinky

V malej čakárni pred vchodom do hvezdárne bude osadená, popri už existujúcich didaktických pomôckach, aj nová luminiscenčná tabuľa na vyskúšanie si kreslenia so svetlom vysvetľujúca fyzikálny jav luminiscencie.

Na chodbe na druhom poschodí pribudnú dve veľkorozmerné fototapety na témy: Planéty slnečnej sústavy so základnými informáciami o nich a fototapeta povrchu Mesiaca, pred ktorou bude súčasne využívaný model kozmonauta vhodný na fotenie.

„Na tejto chodbe bude umiestnený aj interaktívny hrací stojan – Vesmírne pexeso, kde budú môcť návštevníci hľadať a skladať obrázky planét, kozmonautov, družíc a podobne,“ priblížila Ondrušková.

Získali podporu

Ako dodala, hlavná stavebná rekonštrukcia, nový ďalekohľad a laserové nástenné panely sa realizujú vďaka finančnej podpore Nitrianskeho samosprávneho kra­ja.

Na fototapety, vesmírne pexeso a podujatie Deň hvezdární a planetárií (24.-26.3.2023) získali zdroje vďaka ich vlastnému projektu, ktorý bol finančne podporený z rezervy predsedu vlády SR na základe dotačnej výzvy na inovácie vo vzdelávaní v oblasti vedy a techniky.

Podujatie bolo schválené ešte pred dátumov rekonštrukcie. Deň hvezdární prinesie do Nitry Kúzelnú fyziku, planetárium , prednášky, predaj meteoritov, pozorovanie na prenosných súkromných ďalekohľadoch a tvorivé dielne pre deti.

„Už na Deň hvezdární bude aj prístupné Vesmírne pexeso, veľkorozmerné fototapety, luminiscenčná tabuľa a didaktická súprava vysvetľujúca optické javy a javy vo vesmíre,“ prezradila Ondrušková.

„Rekonštrukcia hvezdárne bude prebiehať cca do konca mája 2023. Veľmi sa tešíme, keď vo vynovených priestoroch privítame našich návštevníkov,“ dodala Ondrušková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM