Lucia Lauková Správy Samospráva

Nitriansku tržnicu čakajú zmeny: Priestor dostanú domáci pestovatelia i kultúra

Funkciu trhu by mesto chcelo prepojiť s kultúrou. Okrem toho by mala tržnica prejsť aj ďalšími zmenami. Realizovať by sa mohli budúci rok.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansku tržnicu čakajú zmeny: Priestor dostanú domáci pestovatelia i kultúra
14
Galéria
Zdroj: TASR

Stará tržnica v Nitre by sa mala dočkať zmien. Vedenie mesta podľa slov primátora Mareka Hattasa už absolvovalo niekoľko sedení s odborníkmi z Bratislavy i Žiliny. „Rozmýšľame nad tým, ako posunúť Starú tržnicu do 21. storočia. Rozprávali sme sa aj s jednotlivými prevádzkarmi a trhovníkmi. Myslím si, že je tu čo zlepšovať,“ hovorí primátor Marek Hattas.

„Hlavnou myšlienkou je spojiť existujúcu tradičnú tržnicu, ktorá by do budúcna podporovala primárne lokálnych výrobcov a poskytovateľov služieb, s príjemným posedením vo forme útulných kaviarní, reštaurácií či iných gastronomických prevádzok a doplniť o kultúrny priestor ponúkajúci spoločenské vyžitie v poobedných a večerných hodinách,“ uvádza mesto Nitra na sociálnej sieti.

Podpora domácich pestovateľov

Podľa viceprimátora Daniela Balka je dlhodobým cieľom vytvoriť priestor pre systematickú podporu domácich pestovateľov. „Vidíme, že dnes to letí nielen ako trend, ale dá sa to skĺbiť aj s ďalšími aktivitami, či je to kultúra, kreatívny priemysel, workshopy,“ opisuje víziu mesta viceprimátor Balko.

Funkcia trhu ostane podľa jeho slov zachovaná. „Nitrianske trhy a nitranska tržnica boli naozaj pojmom a my sme predsa len mekkou poľnohospodárstva, či sa nám to páči alebo nie. Ale chceli by sme zároveň podporiť aby si tam svoj priestor našli výrobcovia domácich produktov,“ doplnil Daniel Balko.

Plánované zmeny

Tržnica by mala prejsť zmenou aj po vizuálnej stránke. Investície by mesto chcelo čerpať aj z Nórskych fondov. Podľa viceprimátora je potrebné vymeniť okná a zmeniť omietky. Okrem rekonštrukcie zamýšľa mesto aj rozšíriť využitie tohto priestranstva v centre Nitry.

Časť voľného priestranstva na tržnici by mohla byť venovaná na kultúrne aktivity alebo pre občasné trhy ako napríklad degustácie remeselných pív, sezónne ovocie alebo pre všetkých nositeľov regionálnej značky kvality. Okrem toho by tržnica mohla byť otvorená dlhšie ako je to teraz.

„Tržnica sa nám o tej šiestej zatvára a končí. To je možno chyba aj tých trhovníkov, lebo ľudia sú zvyknutí, že idú kupovať o siedmej o ôsmej,“ konštatuje viceprimátor Daniel Balko. Zmeny by mesto chcelo začať realizovať od budúceho roku.

História tržnice

Budovu Mestskej tržnice postavili v rokoch 1889 až 1890. Najskôr tu boli vojenské kasárne. Podľa mestskej stránky sa bežný trh konal každý utorok a piatok na mestskom trhovisku na Damborského ulici. „V roku 1922 sa MZ rozhodlo o preložení trhoviska za nádražie, čo bolo zrealizované v roku 1926. Spojenie Čermáňa s mestským trhoviskom zabezpečil novovybudovaný most ponad železničnú trať. Po dokončení budovy novej pošty roku 1930 priestor za ňou upravili na nové mestské trhovisko,“ píše sa na stránke mesta Nitra.

Viac fotografií z Mestskej tržnice v Nitre nájdete v priloženej galérii!

Foto: ilustračné

Mestská tržnica v Nitre
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM