Lucia Lauková Správy

Ocenili mamografické pracovisko v Nitre: Ročne tu vyšetria zhruba 7000 žien

Pri prevencii rakoviny prsníka nestačí len samovyšetrenie, potrebná je mamografia. Najohrozenejšou skupinou sú ženy vo veku od 50 do 70 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Ocenili mamografické pracovisko v Nitre: Ročne tu vyšetria zhruba 7000 žien
Zdroj: TASR

Jessenius diagnostické centrum, a.s., Nitra získalo ocenenie Amazonka pre kvalitné a moderné mamografické pracovisko. Overené mamografické centrá po celom Slovensku oceňuje Občianske združenie Amazonky, ktoré chce týmto spôsobom prispieť k zvyšovaniu povedomia o dôležitosti preventívnej mamografie. „Oceňujeme strediská, ktoré sú v spádovej oblasti najlepšie, najmä čo sa týka prístupu lekárov k pacientkam, modernej techniky. Potrebu prevencie treba zvýrazniť, v tomto smere je mamografia veľmi dôležitá, pretože zachytí všetky zmeny včas. Nedá sa spoliehať len sa samovyšetrenie,“ uviedla Zuzana Svíteková z OZ Amazonky.

Včasné zachytenie

Potrebu prevencie zdôraznila aj rádiologička Zuzana Behúnová. „Pri rakovine prsníka platí, že hlavným určovateľom úspešnosti liečby je jej včasné zachytenie. Ak príde žena neskoro, nie je veľký rozdiel v tom, akú liečbu dostane. Ak sa však zachytí karcinóm včas, vieme vyliečiť väčšinu žien,“ potvrdila rádiologička. Podľa jej slov sa na Slovensku zvyšuje počet žien, u ktorých je diagnostikovaný karcinóm prsníka. „Faktorov, ktoré sa na náraste podieľajú, je viac. Menej pôrodov, menej dojčenia, ženy začínajú rodiť v neskoršom veku, vplyv môže mať aj zvýšené užívanie hormonálnych prípravkov. K tomu treba prirátať obezitu, fajčenie, nezdravý životný štýl,“ zhodnotila Behúnová.

Vyšetria asi 7-tisíc žien ročne

V súčasnosti sa podľa rádiologičky nedá presne odhadnúť, aké percento žien absolvuje mamografiu v rámci prevencie. „Reálne zatiaľ nebol spustený skríning, takže neexistuje centrálna evidencia. Na našom pracovisku vo Fakultnej nemocnici v Nitre vyšetrujeme ročne zhruba 7000 žien, no nevieme, koľko by ich malo chodiť na preventívne vyšetrenie.“

Čakacia doba na vyšetrenie sa pohybuje okolo mesiaca, závisí však aj od sezóny. Najnižší záujem je začiatkom roka a počas prázdnin, najvyšší zasa na jar a na jeseň.

Mnohé ženy podľa Behúnovej mamografiu odmietajú. „Na internete si kadečo prečítajú, nechajú sa ovplyvniť rôznymi zavádzajúcimi informáciami.“ Na preventívne mamografické vyšetrenie chodia podľa skúseností lekárov častejšie vzdelané ženy z miest, na vidieku je situácia horšia. Rozdiely súvisia nielen s rozdielnou mentalitou, ale aj s dostupnosťou a počtom pracovísk v jednotlivých regiónoch.

Zber dát

Od januára budúceho roka začne fungovať celonárodný skríning. „Ak budeme mať celonárodne organizovaný systém so zberom dát, vieme ho spätne vyhodnotiť, aký je skríning úspešný. Organizovaný systém je vždy úspešnejší, ako nechať to na individuálnom rozhodnutí každej ženy,“ tvrdí Behúnová.

Podľa rádiologičky je ešte pred spustením skríningu doporučovaná mamografia ženám vo veku medzi 40 až 70 rokov. Hlavná cieľová skupina sú ženy vo veku od 50 do 70 rokov, ktoré sú najohrozenejšou skupinou. „Ten vek sa však postupne znižuje. U veľmi mladých žien je však dôvodom ochorenia najčastejšie genetická príčina,“ povedala Behúnová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM