Lucia Lauková Rôzne

Obujte si túlavé topánky: TIPY na výlety do okolia Nitry

Naše okolie ponúka mnoho krás a zaujímavostí, ktoré sa oplatí objavovať. Preto neseďte doma a vydajte sa na výlet.

Ilustračný obrázok k článku Obujte si túlavé topánky: TIPY na výlety do okolia Nitry
12
Galéria
Foto: Klaudia Goncalves / Zdroj: Dnes24.sk

Zrúcanina kostolíka v Podhoranoch

Vzácnu národnú kultúrnu pamiatku, nálezisko pozostatkov Kostola sv. Michala, nájdeme severne od obce Podhorany, len pár desiatok metrov od cesty Nitra – Bošany. Archeologické prieskumy dokázali, že na dnešnom území Podhorian sa už pred rokom 1113 nachádzalo niekoľko menších slovanských osád. Potvrdzuje to nálezisko pozostatkov Kostola sv. Michala v Sokolníkoch, ktorého vznik je datovaný na koniec 11. storočia. Vzácna národná kultúrna pamiatka niekoľko desaťročí chátrala, o jej záchranu sa pričinili miestni dôchodcovia. Pri kostolíku sú osadené informačné tabule a lavičky.

V Podhoranoch ešte určite stojí za návštevu rozhľadňa na vrchu Hôrka a nevynechajte ani vahadlovú studňu s pitnou vodou.

Turecký most

Neďaleko nášho mesta sa nachádza historický skvost, ktorý je lákadlom pre turistov z blízkeho i ďalekého okolia. Turecký most stojí pri Novej Vsi nad Žitavou už stáročia. Údajne ho postavili preto, aby mohli Turci v čase ich nájazdov prechádzať ponad potok Drevenica. Podľa toho získal svoj názov, známy je ako Turecký most. Most kedysi rozdeľoval Nitriansku a Tekovskú župu a slúžil aj ako mýtna stanica. Od roku 1984 je Turecký most národnou kultúrnou pamiatkou.

Výnimočná studnička

Nová Ves nad Žitavou je okrem toho známa aj kvôli studničke, ktorej mnohí pripisujú výnimočné vlastnosti. Každoročnej sa tu v auguste stretávajú pútnici. Podľa legendy sa na tomto mieste zjavila v roku 1860 miestnemu pastierovi oviec postava panny v bielom rúchu s dieťaťom v náručí. V druhej ruke držala paličku a dotýkala som ňou zeme. Keď o chvíľu prišiel pastier k miestu, kde videl postavu, z prameňa tiekol výdatný prúd čistej vody. Aj dnes ľudia veria, že im voda pomôže pri liečení rôznych chorôb. A vyliečení prejavujú svoju vďačnosť umiestnením ďakovných tabuliek v bezprostrednej blízkosti prameňa.

Prechádzka po parku v Rumanovej

Opustený kaštieľ v centre obce obkolesuje park, ktorý pred viac ako desiatimi rokmi získala do svojho vlastníctva obec. Park prešiel obnovou a v súčasnosti slúži občanom ako miesto na oddych, relaxáciu či športové aktivity. Kaštieľ bol kedysi vyhľadávaným miestom umelcov. Svoj voľný čas v ňom trávili spisovatelia, herci i maliari, ktorí boli dobrými priateľmi posledného majiteľa kaštieľa Maximiliána Schwarza.

Foto: ilustračné

Obujte si túlavé topánky: TIPY na výlet v okolí Nitry
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM