Lucia Lauková Kultúra Správy

Novinky na Nitrianskom hrade: Vo Vazulovej veži otvoria bufet s terasou

Tento rok sa návštevníci hradu môžu tešiť na viacero noviniek. Vítať vás bude aj vôňa kávy z Vazulovej veže.

Ilustračný obrázok k článku Novinky na Nitrianskom hrade: Vo Vazulovej veži otvoria bufet s terasou
16
Galéria
Zdroj: TASR

Tohtoročná sezóna na Nitrianskom hrade bude plná noviniek. V pláne je bufet s posedením, nová expozícia či dlhšie otváracie hodiny počas letných mesiacov.

Viac nám o tohtoročných novinkách na hrade porozprávala riaditeľka neziskovej organizácie Castellum, n.o Veronika Pleštinská.

„Plánujeme otvoriť menší bufet vo Vazulovej veži, s terasou na východnej vyhliadke, (nad štadiónmi). Chceme tak uspokojiť dopyt bežných denných turistov po káve a rýchlom občerstvení,“ vysvetlila Veronika Pleštinská. Predávať by sa tu mali najmä nápoje, koláčiky a sendviče.

Dlhšie otváracie hodiny

Miesto by si mohli obľúbiť aj domáci. „Snažíme sa o to najmä príjemnou terasou a posunutými otváracími hodinami hradu najmä v lete. V letných mesiacoch by sme chceli mať otvorené do 22:00 hodiny,“ prezradila Pleštinská. V júli a v auguste bol hradný areál počas minulých rokov otvorený do 20.00 h.

Hudobné nástroje z hradu

Na svoje si prídu aj milovníci hudobných nástrojov. Nová expozícia bude venovaná im.

„Na Nitrianskom hrade bol vždy čulý hudobný život. Svedčí o tom aj biskupský archív, v ktorom sú zachované bohaté notové materiály, a tiež hudobné nástroje, ktoré boli nedávno objavené u nás na hrade. Po ich oprave, ku ktorej významne prispela Slovenská filharmónia sú okrem hrania pripravené tiež na to, aby mohli byť vystavené. Veríme, že od piateho júla budeme môcť rozšíriť Diecézne múzeum na hrade o ďalšiu expozíciu s názvom Hudba na Nitrianskom hrade,“ uviedla riaditeľka neziskovej organizácie Castellum.

Ďalšou novinkou je Diecézna knižnica, ktorá tento rok dostala oficiálne hodiny pre turistov. Po novom bude otvorená počas pracovného týždňa od 10:00 hod do 12:00 hod. Výška vstupného je 2 eurá za celý lístok a 1 euro za zľavnený lístok.

Na záver svoj vzhľad po siedmych rokov čoskoro zmení aj webová stránka Nitrianskeho hradu.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Nitriansky hrad
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM