Kultúra

Je to oficiálne! Nitra zabojuje o titul Európske hlavné mesto kultúry

Nitra sa chce stať Európskym hlavným mestom kultúry.

Ilustračný obrázok k článku Je to oficiálne! Nitra zabojuje o titul Európske hlavné mesto kultúry
43
Galéria
Zdroj: Roman Oravec

Mestskí poslanci odsúhlasili kandidatúru mesta Nitra na prestížny titul Európske hlavné mesto kultúry 2026. Schválili aj finančné prostriedky na prípravu prvého kola (50-tisíc eur)

Ako povedal nitriansky hovorca Tomáš Holúbek, Nitra tým urobila prvý krok na ceste k získaniu titulu, ktorý priťahuje pozornosť celej európskej kultúrnej komunity.

„Vďaka projektu EHMK má Nitra obrovskú príležitosť ukázať sa na kultúrnej mape Európy, kde právom patríme. Vychádzajme zo slávy a histórie nášho mesta a pozerajme sa do budúcna, reflektujme na zmeny, ktoré sa za posledné roky udiali okolo nás. Vytvorme projekt, ktorý bude vychádzať z našich reálií, bude nadčasový a bude z neho ťažiť nielen naša, ale aj ďalšie generácie. Nitra a jej obyvatelia si to zaslúžia. Pred nami sa nachádza bod zlomu kultúry a kultúrnosti nášho mesta. Bude to náročná a neľahká práca, ale my to zvládneme. Zmena v kultúre a kultúrnej infraštruktúre je totiž nevyhnutá,“ povedal primátor Marek Hattas.

Nitra sa tak môže stať druhým slovenským mestom, ktorému sa tento prestížny titul podarilo získať. Pred siedmimi rokmi sa z neho tešili Košice.

“Košice z projektu výrazne profitovali. Z mesta sa po roku 2013 stala skutočná metropola východu. Košice vďaka projektu zrekonštruovali značnú časť svojej kultúrnej infraštruktúry, výrazne sa zvýšil cestovný ruch v regióne, no čo je najdôležitejšie – zmenil sa vzťah obyvateľov ku kultúre. Projekt navyše umožnil zapojenie nižších príjmových skupín do kultúrnych akcií, predovšetkým nezamestnaných a seniorov,“ povedal Tomáš Holúbek.

Prípravy začali

Mesto Nitra už v snahe získať titul EHMK podniklo viacero krokov. “Už vyše mesiaca na projekte pracuje vyše 40 ľudí z nezávislej kultúrnej scény, zriaďovanej kultúry, odboru kultúry na nitrianskej radnici aj z Univerzity Konštantína Filozofa a Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre,“ informoval Tomáš Holúbek, hovorca mesta Nitra.

„Hneď po vyhlásení výzvy na predkladanie prihlášok do akcie Európske hlavné mesto kultúry 2026 Ministerstvom kultúry SR zareagovalo mesto Nitra prípravou plánu projektu a participatívnym stretnutím aktérov z kultúry a kreatívneho pri­emyslu v meste, ktorého cieľom bolo zmapovať ich potreby a potenciál mesta v oblasti kultúry. Mesto chce nastaviť novú Stratégiu rozvoja kultúry a kultúrneho cestovného ruchu na roky 2020 – 2030, v ktorej definuje priority a ciele v tejto oblasti a konkrétne kroky na ich dosiahnutie. Nová Stratégia má byť moderný dokument, ktorý si bez problémov prečítajú všetci obyvatelia Nitry a ktorý jasne pomenuje kľúčové kultúrne akcie mesta, ciele ďalšieho rozvoja a finančné mechanizmy na podporu kultúry v meste,“ povedala Irena Lehocká, koordinátorka pre prípravu kultúrnych centier.

V nasledujúcich dňoch samospráva vytvorí v súvislosti s EHMK úzky tím odborníkov či vytvorí vizuálnu identitu projektu.

Vybudovanie kultúrnej infraštruktúry

Nitra má šancu zabojovať o titul EHMK SR 2026 rovnako ako fínske mestá, z ktorých sa jedno stane tiež Európskym hlavným mestom kultúry 2026 a bude „dvojičkou“ s jedným slovenským mestom.

Podľa Lehockej nejde len o medzinárodnú prestíž, ale aj o pozitívne efekty na všetky oblasti života v meste, hlavne na cestovný ruch, kultúru a podnikateľské prostredie.

„Nezanedbateľné je aj vybudovanie a rekonštrukcia kultúrnej infraštruktúry v meste, ako napríklad možnosť rekonštruovať kino Lipa na Chrenovej, mestskú tržnicu, mestský dom na pešej zóne a ďalšie verejné priestory, ktoré v súčasnosti chátrajú a potrebujú opravu či navrátenie života a funkčnosti,“ zdôraznila Irena Lehocká.

“Projekt Nitra 2026 bude príbehom mesta a ľudí, ktorí v ňom žili a žijú s presahom na európsky kon­text. Nie príbehom vymysleným, ale reálnym, ktorý odzrkadľuje silné momenty aj problémy v meste a rozpráva príbeh budúcej kultúrnej Nitry v roku 2026,“ dodal Tomáš Holúbek, hovorca Nitry.

Nitrianske fašiangy 2020
43
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM