Lucia Lauková Kultúra Samospráva

Nové kreatívne centrum: Mesto ho chce postaviť v bývalých kasárňach

Kreatívne centrum plánuje nitrianska radnica zriadiť v areáli bývalých kasární pod Zoborom. Slúžiť bude najmä umelcom, časom by malo byť časom schopné kultúru v meste aj podporovať.

Ilustračný obrázok k článku Nové kreatívne centrum: Mesto ho chce postaviť v bývalých kasárňach
Zdroj: TASR

Kreatívne centrum, ktoré plánuje nitrianska radnica zriadiť v areáli bývalých kasární pod Zoborom, nebude slúžiť iba na prevádzkovanie rôznych kultúrnych činností, ale malo by byť časom schopné kultúru v meste aj podporovať. Podľa slov nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča sa tak pozmení pôvodná filozofia centra.

Generátor peňazí

„To znamená, že nepôjde len o vybudovanie priestorov, ktoré sa dajú do užívania nejakým kultúrnym inštitúciám a spolkom, ale kreatívne centrum by malo byť schopné generovať aj peniaze na podporu kultúry. To je už trochu iná poloha a musíme sa seriózne poradiť, aké služby a činnosti sa tam budú prevádzkovať. Môže tam byť napríklad nahrávacie štúdio pre kapely, môže tam byť dizajnérska dielňa, požičovňa stejdžov alebo ozvučovacej techniky. Zameriame to zrejme týmto smerom. V každom prípade tam chceme mať priestory, ktoré prinesú nejaké finančné zdroje a zároveň by slúžili kultúre,“ vysvetlil Dvonč.

V každom krajskom meste

Vybudovanie kreatívneho centra v Nitre je súčasťou Regionálnej integrovanej územnej stratégie (RIUS) Nitrianskeho samosprávneho kraja. V rámci čerpania európskych zdrojov v novom programovom období v rokoch 2014 až 2020 by mali takéto centrá vzniknúť v každom krajskom meste.

Podpora talentov

Ich úlohou je poskytovanie služieb otvoreného ateliéru, kreatívneho inkubátora, kreatívneho akcelerátora, networkingových služieb či dlhodobého prenájmu pracovného priestoru a technológií. Okrem rozvoja samotnej kultúry majú mať centrá pozitívny dosah aj na vytvorenie prostredia pre rozvoj kreatívneho talentu a netechnologických inovácií a na tvorbu pracovných miest v kultúrnom sektore.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM