Tímea Kamenická Správy

Bývalé kasárne by mali ožiť: Mesto tu plánuje zriadiť materskú školu a tvorivé dielne!

Nový projekt pre školákov je inšpirovaný zahraničím. V areáli bývalých kasární na Martinskom vrchu v Nitre plánuje mesto zriadiť Kreatívne centrum.

Ilustračný obrázok k článku Bývalé kasárne by mali ožiť: Mesto tu plánuje zriadiť materskú školu a tvorivé dielne!
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

V integrovanom zariadení by mala vzniknúť materská škola a zároveň priestor na vzdelávanie školákov formou tvorivých dielní. „Chceli by sme to urobiť na spôsob detského múzea, kde by si mohli školáci priamo vyskúšať fungovanie fyziky, biológie, ale aj ďalších prírodovedných odborov. Tie základné veci by mali zostať v centre natrvalo, kreatívne dielne by sa dali inovovať, obmieňať. Podobné zariadenie sme videli v Poľsku, veľmi nás zaujalo a chceme sa ním inšpirovať,“ povedal primátor Nitry Jozef Dvonč.

Prvé na Slovensku

Projekt Kreatívneho centra spracovalo mesto Nitra v spolupráci s Katedrou muzeológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitra. Podľa primátora by bolo centrum určené prioritne pre žiakov základných škôl nielen z Nitry a okolia, ale aj ďalších miest, ktoré by ho využívali najmä počas školských výletov. Náklady na vybudovanie centra odhaduje Dvonč na základe skúseností s podobnými projektmi v zahraničí na 4 až 5 miliónov eur. „Na Slovensku zatiaľ takýto projekt nie je, takže je ťažké odhadnúť náklady. No predpokladám, že môžeme počítať s podobnou sumou, aká bola potrebná na vybudovanie porovnateľného centra v zahraničí.“

Reálne už do dvoch rokov

Kreatívne centrum by malo vzniknúť v rámci projektu Vzdelané mesto a rozvoj tvorivého priemyslu, financovanie ktorých by malo byť zabezpečené z fondov Európskej únie. „Zriadenie centra vidíme reálne v horizonte dvoch rokov, je to však závislé na tom, kedy budú zverejnené výzvy,“ povedal primátor.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM