Lucia Lauková Správy

Nové kamery, lavičky či krajšie ihriská: Ako pomohli obciam 5-tisícové dotácie?

Mnohí starostovia a starostky si ani nemysleli, že so žiadosťou uspejú. Pomohla im dotácia 5-tisíc eur?

Ilustračný obrázok k článku Nové kamery, lavičky či krajšie ihriská: Ako pomohli obciam 5-tisícové dotácie?
Zdroj: Dnes24.sk , Facebook.com/Peter Švec - starosta obce Malý Lapáš

Nové kamery, oprava chodníkov či vybavenie detských ihrísk. Aj takto sa rozhodli obce v Nitrianskom kraji využiť 5-tisícovú dotáciu od župy. Do výzvy, ktorú v júli formou VZN schválili poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), sa zapojili všetky obce a mestá v kraji.

„Z celkového počtu obcí a miest na území Nitrianskeho kraja bolo podaných a schválených 345 žiadostí o poskytnutie dotácií,“ prezradila Henrieta Prokopová, hovorkyňa NSK s tým, že celkovo bolo prerozdelených viac ako 1,7 milióna eur.

Prečítajte si tiež

Pre obce veľký peniaz

Je medzi nimi aj obec Domadice v okrese Levice, ktorá možnosť získať dotáciu privítala. Spočiatku však panovali pochybnosti. „Priznám sa, že keď pán predseda predstavil myšlienku o tejto dotácií, tak som si pomyslela, že by to bolo super, veď 5-tisíc eur je pre našu obec veľký peniaz, ale pochybovala som či to bude aj reálne. Vďaka vytrvalosti pána predsedu Braňa Becíka a schváleniu poslancami NSK sa sľub stal realitou,“ uviedla starostka Antónia Foltánová.

Peniaze použijú na výsadbu, ďalší prvok na detské ihrisko a zakúpenie sedenia, ktoré využijú na rôznych podujatiach či tábore.

Kúpia si klimatizácie

Obec Gbelce v okrese Nové Zámky zas využila dotáciu na zakúpenie klimatizácií do obecného úradu i obradnej siene.Klimatizácie zakúpili aj v Malom Lapáši v okrese Nitra.

„Vzhľadom na súčasné klimatické zmeny, sme sa v lete rozhodli doplniť do tried klimatizačné jednotky. Klimatizáciu tak majú už všetky štyri triedy v našich dvoch materských školách. Náklady budú refundované z rozpočtu Nitrianskeho samosprávneho kraja z dotácie na podporu všeobecného rozvoja obcí a miest,“ uviedol starosta Peter Švec.

Cabaj-Čápor v okrese Nitra využije dotáciu 5-tisíc eur na rozšírenie kamerového systému v obci.

Dotáciu využijú

Každá obec použije dotáciu na niečo iné. Najčastejšie si z financií rozšírili alebo zriadili kamerový systém, modernizovali obecný rozhlas či verejné osvetlenie.

Často obce žiadali dotáciu aj na opravu autobusových zastávok, obnovu a rekonštrukciu obecných budov a objektov spoločenského významu, revitalizáciu verejných priestranstiev, parkov a oddychových zón, modernizáciu a vybavenie detských ihrísk.

Iné obce investovali do zberných miest na odpady, kompostovísk či výstavby a opravy miestnych chodníkov a do budovania prvkov na zvyšovanie bezpečnosti dopravy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM