Správy Samospráva

Nitriansky kraj v európskom spoločenstve: Stane sa členom zoskupenia Rába-Dunaj-Váh

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vstúpi do Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Rába-Dunaj-Váh. Na svojom decembrovom rokovaní o tom rozhodli krajskí poslanci, ktorí si od členstva v združení sľubujú lepšie čerpanie zdrojov z Európskych štrukturálnych fondov.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky kraj v európskom spoločenstve: Stane sa členom zoskupenia Rába-Dunaj-Váh
Zdroj: Dnes24.sk

EZÚS Rába-Dunaj-Váh vzniklo v roku 2011 so sídlom v Tatabányi v Maďarsku. Jeho cieľom je cezhraničná spoluprácu pri rozvoji infraštruktúry, energetiky, informačných technológií, automobilového priemyslu, turizmu, vzdelávania, kultúry, športu, programového manažmentu, spoločných projektov pri rozvoji Dunaja a jeho prítokov, ale i podpora malého a stredného podnikania, poľnohospodárstva a ochrany životného prostredia.

V súčasnosti sú členmi zoskupenia maďarské župy Pešť, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron a na slovenskej strane je to Bratislavský a Trnavský samosprávny kraj. „Záujem NSK o vstup do zoskupenia vznikol vďaka možnostiam, ktoré EZÚS ponúka v rámci cezhraničnej spolupráce. Tento krok kraja je určite výhodný. Ide o európsky projekt, ktorý zhromažďuje finančné prostriedky a potom ich distribuuje nielen do pohraničných oblastí, ale na celé územie členských regiónov. Takže z tohto balíka peňazí môžu čerpať predkladatelia finančné prostriedky na rôzne malé investičné projekty,“ vysvetlil predseda NSK Milan Belica.

Ako pripomenul, vstup NSK do EZÚS Rába-Dunaj-Váh okrem toho zvýši vplyv kraja pri realizácii európskych projektov a zabezpečí lepšie a efektívnejšie čerpanie prostriedkov z Európskej únie. Celkové ročné náklady NSK budú vo výške ročného členského príspevku v minimálnej sume 3500 eur ročne. „Okrem toho do 30 dní odo dňa rozhodnutia o prijatí za člena EZÚS Rába-Dunaj-Váh musíme zabezpečiť úhradu vstupného vkladu vo výške 1000 eur,“ dodal riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM