Lucia Lauková Kultúra

Nitriansky hrad bude súčasťou Medzinárodného gajdošského festivalu, PROGRAM

Priaznivci folklóru a tradícií sa môžu tešiť. Pod Zobor i do obcí v okolí Nitry zavítajú gajdoši zo Slovenska, Čiech, Poľska, Slovinska, Chorvátska i Škótska.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky hrad bude súčasťou Medzinárodného gajdošského festivalu, PROGRAM
5
Galéria
Zdroj: TASR

Nitra, Mojmírovce a Veľké Zálužie budú dejiskom Medzinárodného gajdošského festivalu s názvom Zagajduj gajdoško. Okrem slovenských gajdošov sa na festivale predstavia aj zástupcovia z piatich krajín.

Festival odštartuje v Nitre 9. augusta Folklórnym Unesco večerom na Nitrianskom hrade. Program sa začne o 19.00 hodine.

V Gotickej priekope vystúpia Bučenski ramplači zo Slovinska, Lindsey Davidson zo Škótska, Gajdoši z Kopanic (Česko), Hrvatski gajdaški orkestar (Chorvátsko). Zo Slovenska sa predstavia Gajdošskí trogári, Alexander Ladziansky, Novosielski muzikaši, Muzicantica Slovaca, Páni času, Drahoš Daloš a Tomáš Blažek. Na Folklórny Unesco večer v Nitre sa platí vstupné 2 eurá.

Výstavy aj krst knihy

V sobotu 10. augusta o 19.00 v Moj­mírovciach bude podujatie pokračovať krstom knihy Roberta Žilíka o Pastierskej tradícií a gajdošoch. V nedeľu sa gajdoši presunú do Veľkého Zálužia, kde si programom o 14.00 hodine pripomenú hudobne nadaného Jozefa Antalíka.

Počas troch dní bude súčasťou programu aj sústredenie gajdošov. Hodinu pred koncertami si záujemcovia budú môcť pozrieť výstavy zamerané na gajdošstvo a pastiersku tradíciu.

Foto: ilustračné

Gajdoši
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM